#BlackLivesMatter – Egy csapat otthagyja a NASCAR-t, Johnson pedig kirúgta a szponzorát

#BlackLivesMatter – Egy csapat otthagyja a NASCAR-t, Johnson pedig kirúgta a szponzorát
credit:NASCAR


Néhány nappal ezelőtt még csak a NASCAR hardcore-rajongói ismerték Ray Ciccarelli nevét, mára azonban konkrétan vele van tele az amerikai sajtó.

A saját tulajdonában lévő csapat, a CMI Motorsports színeiben nevező, 50 éves versenyző azzal vívta ki magának a hírnevet, hogy bejelentette, azonnali hatállyal hátat fordít a NASCAR-nak.

Ciccarellinél az csapta ki a biztosítékot, hogy a szervezet hivatalosan betiltotta a konföderációs zászló megjelenését valamennyi pályáján és egyéb rendezvényén.

Emellett a marylandi azzal sem ért egyet, hogy a NASCAR semmissé tette korábbi előírását, miszerint a nemzeti himnusz alatt mindenkinek állnia kell.

A mostani változások értelmében már bárki letérdelhet, hogy ezzel tüntessen a rasszizmus ellen.

„Szórakoztató időszakot éltem meg és egy álmom vált valóra, de ha ez az az irány, amerre a NASCAR halad, mi már nem akarunk többé itt versenyezni a 2020-as szezon után” – írta a közösségi médiában Ciccarelli, aki 2017 óta fut részidős programot a bajnokságban.Ezidő alatt tizennyolc futamon indult el, legjobb eredményét pedig tavaly produkálta a Michigan International Speedwayen, ahol a kilencedikként látta meg a kockás zászlót.

„Nem hiszek a himnusz alatti letérdelésben, ahogyan azzal sem tudok azonosulni, hogy elveszik az emberektől a jogot arra, hogy olyan zászlót lengessenek, amilyet szeretnének. Engem a legkevésbé sem érdekel a konföderációs zászló, vannak azonban olyan emberek, akiket igen. Ez még nem teszi őket rasszistává. Amit [a NASCAR] csinál nem más, mint b*szakodni egy csoporttal annak érdekében, hogy megfeleljen egy másiknak.”A NASCAR az elmúlt napokban maximális fordulatszámra kapcsolva támogatja a Black Lives Matter mozgalmat, aminek csak egy szeletét képezi az ominózus zászló bannolása, valamint a himnusz alatti viselkedési előírások megváltoztatása.

A rasszizmus elleni harc arca a Cup Series egyetlen afro-amerikai pilótája, Bubba Wallace lett, de rajta kívül az összes versenyző kifejezte már támogatását az ügy iránt.

Nem meglepő tehát, hogy Jimmie Johnson rögtön szerződést bontott régóta hű szponzorával, miután a cég Twitteren nyíltan méltatta Ciccarellit.

„Jó látni, hogy valaki még elég tökös ahhoz, hogy kiálljon a politikai propaganda ellen” – reagált a versenyző posztjára a sisakok tervezésével foglalkozó Beam Designs.

A válasszal Johnson sem maradt adós:

„A közösségi médiában legutóbb megjelent bejegyzések miatt úgy döntöttem, véget vetek a Beam Designs-szal való kapcsolatomnak.”

A céget Wallace is betámadta:

„Na szóval tesó, én személy szerint korábban már dolgoztam veletek és mindig is tiszteltem a munkátokat. Most viszont nyilvánvalóvá tettétek, hogy hol is foglaltok helyet ebben az ügyben. Minden tiszteletem elvesztettem irántatok” -írta a 26 éves pilóta, aki a #szemét hashtaggel nyomatékosította felháborodását.UPDATE: Joey Logano és Ryan Blaney szintén bejelentette, hogy többé nem kíván együttműködni a Beam Designsszal.

A NASCAR egyébként a zászló-tilalom után hosszú órákon keresztül nem csak az USA-ban, de világviszonylatban is az egyik legtöbbet emlegetett téma volt a Twitteren.

Emellett szinte a teljes amerikai mainstream-média piedesztálra emelte akkora reklámot adva a szervezetnek, amire már régen volt példa.

A nyilvánosságra hozott statisztikák alapján a szervezet követőinek száma jelentősen megugrott. Ebből a szempontból viszont Wallace még jobban járt, lévén alig pár nap leforgása alatt bő 30.000 új rajongóval lett gazdagabb az összes közösségi oldalt figyelembe véve.

A NASCAR rasszizmus elleni megmozdulásaira olyan szupersztárok is felfigyeltek, mint pl. a New Orleans Saints játékosa, Alvin Kamara, vagy épp a Los Angeles Lakerst erősítő LeBron James.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy