#BlackLivesMatter – A NASCAR betiltotta a konföderációs zászlót

A NASCAR azonnali hatállyal betiltotta a konföderációs zászlót
credit:NASCAR


A rasszizmus elleni harcra hivatkozva a NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy mostantól szigorúan tiltottnak számít a konföderációs zászló megjelenése valamennyi versenypályán.

A jelképet a rabszolgatartó déli államok az 1861-1865 közötti polgárháborúban használták, de az USA ezen területén a mai napig gyakori látványnak számít.

A zászló legális mivolta már rengeteg vitát szült.

A pro-oldal szerint ez csak egy történelmi jelkép, az ellenzők viszont úgy vélik, hogy egyet jelent a fehér felsőbbrendűség hirdetésével.

Utóbbiak malmára hajtja a vizet, hogy nyíltan fajgyűlölő szervezetek is előszeretettel használják.

A NASCAR már hosszú ideje küzd azért, hogy levesse magáról a “rasszista redneckek sportja” cimkét.

Az ő esetükben ráadásul külön jelentősége van a konföderációs zászlónak.A szervezet gyökerei a déli államokra vezethetőek vissza, aminek révén a futamok helyszínei évtizedeken át el voltak árasztva ezzel a zászlóval.A NASCAR már régóta próbál megszabadulni tőle, de mindeddig csak kérték a rajongóktól, hogy mellőzzék a lobogtatását.

Az Egyesült Államokban hetek óta tartó forrongásoknak is köszönhetően azonban mostantól már visszavonhatatlanul tiltólistára került.

“A konföderációs zászló jelenléte a NASCAR eseményein ellentmond azon elkötelezettségünknek, miszerint barátságos és befogadó környezetet biztosítunk valamennyi rajongónknak, résztvevőnknek és iparágunk tagjainak” – áll a szervezet sajtóközleményében. “Az embereket a versenyzés szeretete hozza össze és kovácsol ezáltal közösséget. Ez az, ami a sportunkat különlegessé teszi. A konföderációs zászló megjelenését betiltjuk tehát valamennyi, NASCAR-rendezvényen, valamint a hozzá kapcsolódó területeken.”

A bejelentésre nem sokkal azt követően került sor, hogy a Cup Series egyetlen afro-amerikai verenyzője, Bubba Wallace a CNN-nek adott interjújában kerek-perec kijelentette, a szimbólumnak semmi keresnivalója nincs a NASCAR-ban.

Wallace június 10-én, Martinsville-en már nem csak a pólójával, de az autójával is kiállt a ‘Black Lives Matter’ mellettA két héttel ezelőtti George Floyd-gyilkoság után a stock-car világának legnagyobb sztárjai egymás után adtak hangot annak, hogy megálljt kell parancsolni a fajgyűlöletnek.

A múlt vasárnapi, atlantai futam előtt Wallace egy fekete felsőben állta végig a nyitóceremóniát, amelyen a “Nem kapok levegőt” és a “Fekete életek is számítanak” felirat volt olvaható.

Ezzel párhuzamosan a NASCAR egyik technikai ellenőrzéssel megbízott tisztviselője, a veterán katona Kirk Price a himnusz alatt térdre is ereszkedett.A színes bőrű férfi ezen tettével rögtön az amerikai sajtó egyik nagyra becsült hőse lett, Wallace pedig sajnálatát fejezte ki, mondván bánja, hogy ő nem cselekedett hasonlóan.

Price térdelése akkor még szabályellenesnek minősült, mivel a NASCAR világosan előírta, hogy a himnusz alatt mindenkinek állnia kell.

Atlanta után azonban a szervezet eltörölte ezt a kitételt, megadva a lehetőséget a békés véleménynyilvánításra.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy