Bővülhet az IndyCar naptára, válságterv az Indy Lights megmentésére, az F1 pedig tényleg visszatérhet Indianapolisba

Bővülhet az IndyCar naptára, válságterv az Indy Lights megmentésére, az F1 pedig tényleg visszatérhet Indianapolisba
credit:IndyCar


Az elmúlt hónapokban a koronavírus miatt feje tetejére állt versenynaptár megszilárdítása volt az első számú prioritás Roger Penske és stábja számára.

Ez azonban nem jelentette ezt, hogy ne dolgoztak volna más, létfontosságú projekteken is.

„További versenyekkel szeretnénk bővíteni a naptárat” – idézi Penske-t a RaceFans. „Egyensúlyban vannak az oválok, az épített pályák, valamint az olyan ideiglenes vonalvezetések, mint pl. Detroit, Long Beach és Toronto.”

Az IndyCar, valamint az Indianapolis Motor Speeway tulajdonosa leszögezte, hogy szándékaik szerint az esetleges új futamhelyszíneket úgy válogatnák meg, hogy semmiképpen ne boruljon fel az arány a három pályatípus között.

Penske már hónapokkal ezelőtt elhintette, hogy mindenképen szeretné, ha a Forma-1 is visszatérne Indianapolisba. Az üzletember most újra megerősítette ezen szándékát, hozzátéve, hogy legjobb esetben a világbajnoki sorozat akár már jövőre útba ejthetné a legendás pályát.

„Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy egy F1-es versenyt rendezzünk az IMS-en 2021-ben, ’22-ben, vagy ’23-ban.”Jelen időszakot tekintve azonban a 104. Indy 500-at övezi a legnagyobb figyelem. A viadalt a járvány miatt augusztus 23-ára napolták el, Penske pedig ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy szó sem lehet ennek zárt kapuk mögötti megrendezéséről.

Ha a körülmények ezt az időpontot nem tennék lehetővé, akkor az is reális opciónak számíthat, hogy még tovább, egészen októberre halasztják a versenyt.

Penske azonban optimista azt illetően, hogy erre a vészforgatókönyvre nem kell sort keríteni.

„Meg lesz rendezve 2020-ban az Indy 500. Szerintem okosan ütemeztük át az időtervet. A jó hír, hogy a koronavírus-esetek száma csökken. Minden nap monitorozzuk a járvány számadatait Indiana államban és a fejlemények pozitívak. Biztos vagyok benne, hogy augusztusban lesz Indy 500-unk.”

Az üzletember továbbá azt is felfedte, mi vezetett odáig, hogy az IndyCar első számú nevelőszériájának teljes idei szezonját elkaszálták.

„Mint tudják, ebben az évben nem lesznek Indy Light versenyek. Mindössze hat, vagy hét autóval számolhattunk volna a versenyeken, ennyi nevezővel pedig nem lehet egy szériát elindítani. Ez hátrányosan érintené a brandet.”

Penske-ék az IndyCar neveldeprogramját vezető Andersen Promotionsszel keményen dolgozik azon, hogy megmentsék a Lightsot.

A tervek között szerepel, hogy már 2021-ben új szabályokat léptetnek életbe, aminek részeként az IndyCar teljes szezonos, Leaders Circle-csapatai mind indítanának egy-egy autót az IL-ben.