Az IndyCar oválszűz spanyol újonca úgy érzi, nem áll készen a szombati bevetésre

Az IndyCar oválszűz spanyol újonca úgy érzi, nem áll készen a szombati bevetésre
credit:IndyCar


Szombaton, a Texas Motor Speedwayen végre útjára indulhat a 2020-as IndyCar-szezon.

Egy pilóta azonban még a többieknél is izgatottabban várhatja a rajtot.

A Dale Conye Racing with Team Goh színeiben debütáló Alex Palou ezt megelőzően még soha életében nem versenyzett oválpályán, a koronavírus-járvány miatti leállás következtében pedig tesztlehetőséghez is alig jutott.

A spanyol ifjonc februárban próbálhatta ki magát először – és eddig utoljára – kizárólag balkanyarokat tartalmazó pályán az IndyCar TMS-re kiírt újonctesztjén.

Bár ez a körözés jól sikerült számára, nem meglepő módon azonban Palou egyáltalán nem érzi felkészültnek magát az éles bevetésre.„Szívás lesz, nem lehet máshogyan jellemezni” – – nyilatkozta a Motorsportnak a 22 éves pilóta, aki a texasi újoncteszten kívül csak további egy napot töltött összesen IndyCar-gépben a COTA-n rendezett kollektív körözés alkalmával. „Eleve nehéz lenne [a bemutatkozás] újoncként, egyben az egyetlenként a mezőnyben, aki még soha nem versenyzett oválon. Most viszont még keményebb a helyzet, elmaradt az összes teszt, így debütálni a legnehezebb oválon…Figyelembe véve, hogy én csak egy fél napot vezettem eddig összesen ilyen pályán, tényleg szívás lesz. Tesztlehetőségként kell felfognom, hogy megtanuljam, milyen is huszonhárom másik autóval együtt lenni az oválon, hogyan hajtsak végre öt pitkiállást is egy helyet…Be szeretném fejezni a futamot, ha pedig összejön, akkor reményeim szerint jó eredménnyel, mert az autónk rendben van. Ezt követően több időnk lesz arra, hogy felkészüljünk a következő oválra.”


Kapcsolódó: Életveszélybe sodorhatja a versenyzőket az IndyCar texasi visszatérése


A texasi rajtrácson Palou-n kívül még két újonc szerepel az Indy Lightsból érkezett Rinus VeeKay (Ed Carpenter Racing) és Oliver Askew (Arrow McLaren SP) képében. Rajtuk kívül szintén először fog még versenyezni ezen a pályán a McLaren másik fele, Patricio O’Ward is.

Mivel a februári tesztet leszámítva egyiküknek sincs tapaszalata a TMS másfél mérföldes oválján, ezért az IndyCar számukra egy extra, 30 perces edzést írt ki a hivatalos program megkezdése előtt.