A McLaren idén már nem indít harmadik autót az IndyCarban

A McLaren idén már nem indít harmadik autót az IndyCarban


Zak Brown megerősítette, hogy korábbi terveikkel ellentétben leghamarabb csak 2021-ben állítják hadrendbe a harmadik számú autójukat.

Az Arrow McLaren SP még a koronavírus-járvány előtt arra készült, hogy a két teljes szezonos – Patricio O’Ward és Oliver Askew által vezetett – Dallara-Chevy mellett több futamra is nevezik a harmadik autójukat.

A változás fő okaiként a feje tetejére állt versenynaptárát, valamint az IndyCar tesztekre vonatkozó korlátozásait emelték ki.

„A döntésünk, miszerint két fiatal Indy Lights-bajnokkal hajtunk pályára rendkívül izgalmas felállást eredményez” – nyilatkozta Brown a RACER-nek. „Tudjuk, hogy az újoncok követnek el hibákat, de ez igaz a tapasztaltakra is. A 2020-as terveink azért változtak meg, mert alig van lehetőség tesztekre. A többi versenyző, akikkel tárgyalásban álltunk tisztában van azzal, mennyire nehéz az IndyCar. Ők rendkívül elismert pilóták és miközben magabiztosak a saját kvalitásaikat tekintve, azt is jól tudják, hogy tesztekre van szükségükn. Ebből adódóan a harmadik autó felbukkanása 2020-ban nem valószínű.”
Az extra versenygépre tehát csak az augusztus 23-ára halasztott, 104. Indy 500-on lehet számítani, Fernando Alonsóval a volán mögött.

A spanyol versenyző továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem vállalna teljes szezont az amerikai open-wheelben, a részidős szerepléstől azonban nem zárkózik el.

Alonsón kívül az AMSP komoly megbeszéléseket folytatott Jimmie Johnsonnal, aki áprilisban tesztelhette volna először az autót.

Szintén a csapat listáján szerepel Jenson Button is. A 40 éves brit amerikai kollégájával ellentétben ráadásul már idén debütálhatott volna versenyszituációban is az IndyCarban.

A vírus azonban felülírt mindent.

„A tervünk az volt, hogy végigcsináljuk a szezon első felét, mindent megtegyünk azért, hogy jók legyünk Indianapolisban” – folytatta Brown. „Ezután teszteltük volna ezekkel a srácokkal, hogy kiderüljön, próbára akarják-e tenni magukat egy, vagy két versenyen, ami akár egy 2021-es, teljes szezonos projekthez is vezethetett volna. Nem hiszem, hogy a vendégszereplések nálunk megmaradnának ezen a szinten, sokkal inkább valami máshoz vezetnének. A megváltozott naptár, a potenciálisan nagyon kevés teszt miatt viszont valószínűtlenné vált, hogy ekkora kaliberű pilóták csak úgy beugranának egy autóba mindjárt a pénteki szabadedzésen egy olyan pályán, ahol még soha nem voltak. Ezek a srácok túlságosan is profik, teljesen felkészültek akarnak lenni és ezért nem helyeznék magukat ilyen szituációba. Mindebből adódóan várnunk kell 2021-ig arra, hogy nekivágjunk annak, amit eredetileg 2020-ban szerettünk volna elérni.”