Csak „viccelődött” és „jót akart” a szimulátoros csaláson kapott Abt – Nagy árat fizetett érte

Csak “viccelődött” és “jót akart” a szimulátoros csaláson kapott Abt – Nagy árat fizetett érte
credit:Audi Sport


Daniel Abt saját bevallása szerint csak poénból ültette be maga helyett a Formula E múlt szombati, jótékonysági virutális futamán a profi szimversenyző Lorenz Hoerzinget.

A csalásra azonban villámgyorsan fény derült, aminek következtében az FE kizárta a berlini fordulóról, valamint 10.000 dolláros büntetésre kötelezte, amit karitatív célokra kellett adományoznia.

A viccet az Audi sem díjazta. A gyártó a keddi közleményében csak Abt felfüggesztését erősítette meg, a német pilóta azonban a bocsánatkérő, nem kevesebb, mint 15 perces videójában már úgy fogalmazott, hogy kirúgták.

„Ennek a virtuális bűnténynek komoly következményei lettek rám nézve, mivel ma egy megbeszélés során az Audi arról tájékoztatott, hogy az útjaink elválnak egymástól. Többé nem fogunk együtt versenyezni a Formula E-ben, az együttműködésünknek vége. Fájdalmas ez számomra, életem során még soha nem éreztem így. Csak annyit mondhatok, hogy hibáztam. Úgy érzem, ennél mélyebbre nem is zuhanhatok. A padlón vagyok, de újra fel fogok állni.”Abt a stiklit azzal magyarázta, hogy pusztán viccnek szánta

Egyúttal ráadásul jót is akart azzal, hogy esélyt ad Hoerzingnak az igazi pályaversenyzők elleni küzdelemre.

„A futamra való készülődés során beszélgettünk és ekkor jött az ötlet, hogy vicces lenne, ha egy profi szimulátor-versenyző vezetne helyettem. Így megmutathattuk a többi, valódi pilótának, hogy ő mire képes, ha lehetősége nyílik arra, hogy ellenük versenyezzen. Az egészet dokumentálni akartuk és egy humoros sztorit kerekíteni belőle a rajongóknak. Fontos még, hogy elmondjam, soha nem állt szándékomban azért más versenyzőt ültetni a szimulátorba a saját nevem alatt, hogy helyettem hozza az eredményt, aztán pedig elhallgassam.”

A csalást akkor kezdték gyanítani, amikor Abt – pontosabban Hoerzing – remek szereplést nyújtott a kvalifikáción, majd a versenyt a harmadikként zárta.

Az igazi Daniel ugyanis az eddigi virtuális fordulókon finoman szólva sem nyújtott acélos teljesítményt.

Az élő stream során ráadásul az arcát végig gondosan takarták, az interjúja előtt pedig hirtelen elszállt az internetkapcsolat.

A szervezők végül az ellenfelek nyomására IP-ellenőrzést végeztek, amiből ki is derült, hogy tényleg nem Abt vezetett.

„A futamon a többi pilóta reagált a teljesítményére és rá is jöttek, hogy valami nem stimmel, én ezzel tisztában voltam” – magyarázta a német, aki azt is leszögezte, hogy egy centet sem fizetett a beugrásért Hoerzingnek.

„Soha nem akartam ezt a dolgok eltitkolni előlük. Még üzeneteket is váltottunk és hagytam néhány utalást, amiből következtethettek arra, hogy mi zajlik. A verseny után magamtól is rájöttem, hogy nem úgy sült el a dolog, ahogyan szerettem volna. Tudom, hogy túl messzire mentem, óriási hibát követtem el. Elfogadom és viselni is fogom a tetteim következtményeit.”