Binotto: A Ferrari 2022-ben az IndyCart is bevállalhatja

Binotto: A Ferrari 2022-ben az IndyCart is bevállalhatja
credit:Scuderia Ferrari


A Ferrari csapatvezetője elismerte, valóban vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2022-ben az IndyCarban is képviseltessék magukat.

Mattia Binotto szerint azért lenne fontos más bajnokságokra is kiterjeszteni szerepvállalásukat, mert csak így kerülhetik el, hogy a Forma-1-ben várható költségcsökkentések miatt értékes szakembereket veszítsenek.

A Ferrari társadalmi felelősséggel tartozik az alkalmazottai felé, ezért biztosra akarunk menni, hogy mindannyiuk számára munkahelyet tudunk biztosítani a jövőben” – nyilatkozta a SkySport Italiának Binotto. Ebből adódóan már el is kezdtük a vizsgálódást alternatív programok irányába és megerősíthetem, hogy az IndyCar köztük szerepel. Ez jelenleg az F1-től egy nagyon eltérő kategória, 2022-ben viszont jelentős szabálymódosítások [a hibrid motorok érkezése – a szerk.] várhatóak náluk, ami vonzó lehetőséggé teszi.”

A Ferrari emellett a hosszú távú versenyzéssel és más bajnokságokkal is kacérkodik.

A legjobb döntést próbáljuk meghozni. Az elmúlt hetekben nagyon sok szó esett az F1-es csapatok költségvetésének csökkentéséről. Arra a konklúzióra jutottak, hogy a 2019-ben meghatározott és meg is szavazott 175 milliós határt 145 millióra csökkentik. Mi, a Ferrarinál a tavaly elfogadott költségvetés alapján építkeztünk. Az összeg további redukálása [a tervek szerint 2022-ben már csak 130 millió lesz a maximum – a szerk.] egy jelentős kihívást jelent számunkra, ami elkerülhetetlenül azzal fog járni, hogy újra át kell vizsgálnunk a struktúránkat, az alkalmazottakat és a szervezetet.”

Az IndyCar azért döntött a hibrid erőforrások bevezetése mellett, mert lényegében már csak így lehetséges új gyártók bevonzása.

A komplett mezőnyt jelenleg két motorpartner, a Honda és a Chevrolet látja el.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a közeljövőben Roger Penske-ék tervezik-e kasztni-fronon is többszereplőssé tenni a szériát.

Az IndyCar mezőnye jelenleg egységesen Dallarával versenyez.


Kapcsolódó: A Ferrari az IndyCar felé kacsingat – Avagy a nagy blöff?