Sorsolás és fordított rajtrács – Így fognak elrajtolni a NASCAR Cup futamai

Sorsolás és fordított rajtrács – Így fognak elrajtolni a NASCAR Cup futamai
credit:NASCAR

A NASCAR már korábban leszögezte, hogy a május 17-ével újrainduló szezon eddig kiírt fordulóin – a 24-ei Coca-Cola 600-at leszámítva – nem rendeznek sem edzéseket, sem pedig kvalifikációkat.

A rajtrács alternatív kialakítása kapcsán több lehetséges ötlet is felmerült a sorsolástól kezdve a bajnokság állásának sorrendjén át a fordított mezőnyig.

A NASCAR most végre hivatalosan is ismertette a végleges szisztémát, ami nem lett más, mint a fenti forgatókönyvek konkrét összegyúrása.

Darlington Racway (május 17.)

A rajtrács első harminchat helyét a charterrel rendelkező csapatok foglalhatják majd el. Őket a pontversenyben elfoglalt pozíciójuk alapján három, egyenként tizenkét autós csoportra osztják szét (vagyis az összetett 1-12.; a 13-24. és a 25-36. helyein állók).

Ezeken belül a végső sorrendet sorsolás útján döntik el.

Az érthetőség kedvéért ez az jelenti, hogy pl. a bajnokságot vezető Kevin Harvick számára egyáltalán nem garantált a pole és legrosszabb esetben akár az is előfordulhat, hogy csak a tizenkettedik pozíciót adja meg neki Fortuna asszony.

A 37-40. helyekre a charter nélküli/nem teljes szezonos csapatok pályázhatnak. Ezen autóknak nem rendeznek sorsolást, a rajthelyük az összetettbeli eredményük alapján kerül meghatározásra.


Darlington Raceway (május 20.)

Az alap ezúttal a három nappal korábbi futam végeredménye lesz.

Itt már csak megfelezik a mezőnyt, aminek értelmében az 1-20. helyezettek fordított sorrendben rajtolnak el. Az első darlingtoni fordulót a 21-40. pozíciókban zártak körében nem történik változás.

Charlotte Motor Speedway – Coca Cola 600 (május 24.)

A hagyományos, egyautós kvalifikációs formátum szerint dől el a rajtrács.

Charlotte Motor Speedway (Május 27.)

Akárcsak a második darlingtoni verseny esetében, itt is az előző forduló eredménylistáját veszik alapul.

Ennek értelmében a Coca-Cola 600-at 1-20.-ként befejezett autók a fordított rajtrács szisztémája szerint, a 21-40. helyeken végzettek pedig változatlan sorrendben várhatják a zöld zászlót.

A NASCAR továbbá közzétette a járványügyi óvintézkedéseket maximálisan szem előtt tartó új előírásait is. Ezekről bővebben az alábbi cikkben lehet olvasni:

>>>>>Verseny a korona idején – Újabb szigorításokat léptetett életbe a NASCARhirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy