Kvalifikáció híján a NASCAR minden nevezőnek megadja a rajtengedélyt

Kvalifikáció híján a NASCAR minden nevezőnek megadja a rajtengedélyt
credit:NASCAR

Izgalmas, sőt, gyaníthatóan káoszba hajló versenyekre lehet számítani a NASCAR küszöbön álló visszatérésekor.

A szervezet május 17-én, a Cup Series-zel hajt először pályára a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után.

Az ezt követő tíz napban még további hat futamot zavarnak le a nyitányként is funkcionáló Darlington Racewayen, valamint a Charlotte Motor Speedwayen.

A királykategória, azaz a Cup mellett a nemzeti másodosztályt képező Xfinity Series és harmadosztályú Truck Series autói is újra pályára hajthatnak.

A versenyek azonban zárt kapuk mögött, – az ikonikus Coca-Cola 600-at leszámítva – edzések és kvalifikációk nélkül fognak elrajtolni.

A NASCAR ezzel kapcsolatban hivatalosan bejelentette, hogy bővíti az Xfinity és Trucks rajtrácsának létszámát.

Az eddigi szabályok szerint előbbi széria futamai maximum 36, utóbbié pedig csak 32 autóval kerülhettek megrendezésre.

A jelenlegi rendkívüli helyzetet szem előtt tartva azonban a NASCAR úgy döntött, mindkét bajnokság esetében 40-re emeli a mezőny létszámát.

Ennek fő okaként a szervezet a kisebb és/vagy részidős csapatok támogatását jelölte meg. A rajtrácsot eleinte az autók aktuális pontversenye alapján határozzák meg, a módosítás nélkül pedg az első 32/36 helyen kívül álló gárdáknak már a nevezésre sem lenne esélyük.

Ez a lépés kritikus fontosságú volt a NASCAR Xfinity Series és a NASCAR Gander RV & Outdoors Truck Series hosszútávú egészségének szempontjából” – magyarázta a szervezet alelnöke, Scott Miller. Több új teljes szezonos és részidős gárdánk is van, amelyek jelentős erőfeszítéseket tettek a sportunkban való részvételért, továbbá lényeges szponzorációs szerződéseket kötöttek erre a szezonra. A NASCAR meg akarja adni a lehetőséget ezen csapatoknak is arra, hogy eleget tegyenek a kötelezettségeiknek, növekedhessenek és ne essenek a rajtuk kívül álló körülmények áldozatává.”

A NASCAR úgy tervezi, hogy ha a későbbiekben a versenyhétvégék menetrendje visszatér a régi kerékvágásba és megint lesznek kvalifikációk, akkor a mezőny létszámát is visszaállítják.

A Cup Series esetében nem történik változás, lévén a bajnokság futamai eddig is 40 autóval zajlottak le.hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy