Lando Norris: „Pagenaud azért ütött ki, mert én vezettem a futamot, nem pedig egy IndyCar-pilóta”

Lando Norris: „Pagenaud azért ütött ki, mert én vezettem a futamot, nem pedig egy IndyCar-pilóta”
credit:iRacing


Az Indy 175 hajrájában Lando Norris magabiztosan robogott második virtuális IndyCar-sikere felé.

Ha a 20 éves brit behúzta volna az Indianapolis Motor Speedway 2.5 mérföldes oválján rendezett versenyt, akkor az azt is jelentette volna, hogy 100%-os győzelmi aránnyal zárja az IndyCar iRacing Challenge-beli szereplését.

Két körrel a vége előtt azonban a már lekörözött Simon Pagenaud váratlanul lassított előtte, aminek eredményeként összeütköztek.

A baleset következtében Norris csak a 21. pozícióban végzett.

Mindössze pár kör volt hátra, [Lando] az első helyen haladt, amikor egy sereghajtó megpróbálta lelassítani és aztán ez történt….” – volt olvasható rögtön Norris stábjának Twitter-profilján.Az eset után a legfőbb érintett is beszélt Pagenaud-val.

Elnézést kért” – közölte Norris a Twitch-csatornáján. „Annyit mondott, a pit felé tartott és engem csak le akart lassítani, mivel [Oliver] Askew-t szerette volna győztesként látni, nem engem.”

Lando azonban nem hitt a franciának.

„Azt állította, nem állt szándékában kiütni, csak feltartani egy kicsit… Úgy, hogy a kanyar kellős közepén befékezett közvetlenül előttem. Szóval igen…. Tudják, hogy milyen sok időt öltem a balra kanyarodásba? Mennyi órát töltöttem azzal, hogy egyenes vonalban vezessek, aztán ezt csinálni [kézmozdulattal utánozta a kormánymozdulatot]? Huszonnégy órán át gyakoroltam, hogy tökéletesítsem az egyenesben való vezetést és balra kanyarodást. A legfinomabb mozdulattal, egy kézzel, a térdemmel…24 órán át! Aztán az a srác mérges lett, amiért egy nem IndyCar-versenyző épp megnyerni készült egy Indy-futamot… és egyszerűen tönkretette. Ez minden.”

A virtuális világban meglehetősen tapasztaltnak számító Norris egyáltalán nem vette félvállról a versenyt. Egy komplett csapattal készült, amelynek többek között volt F1-es mérnöke, Andrew Jarvis is tagja volt.

„Sajnálom a srácokat. Talán néhányan nem veszik komolyan és azt mondják, ez csak egy játék, nem számít. Ugyanakkor sokan nem így gondolják. Nekem ott volt Jarv és a srácok, akik a stratégián dolgoztak. Időt szenteltünk rá, dolgoztunk, még akkor is, ha mindannyian otthon vagyunk…. A fiúk lehettek volna a családjaikkal is ehelyett, de ők továbbra is részesei akarnak lenni a versenyeknek és nyerni. Erre jön pár önző alak, akiknek ez semmit sem jelent.”A sztorihoz tartozik, hogy Pagenaud nyolc körrel a leintés előtt, közvetve Norris miatt került körhátrányba.

A 2019-es Indy 500 győztese épp Graham Rahallal harcolt a vezető pozícióért, amikor a brit előzni kezdte őket. Az amerikai annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést, felfelé húzódott a pályán, de közben telibe trafálta a franciát.

Azt, hogy a sértődött Pagenaud – minden tagadása ellenére – később szándékosan ütette ki Norrist, a spotterével, Ben Bretzmannel való nyilvános beszélgetése is bizonyítja.

Ebben konkrétan elhangzott, hogy „Iktassuk ki Landót, csináljuk!”. Amikor pedig ez sikerült is, Pagenaud elkezdtett gúnyosan vihogva szabadkozni, mondván nem direkt volt, amin szemmel láthatóan Bretzman is nagyon jól szórakozott.

A felvételt később Norris is kommentálta.

„Mekkora egy hazug!” – reagált a látottakra hangos nevetéssel a brit.

Amikor pedig Pagenaud felemelt kezekkel szabadkozni kezdett, mondván ő csak megpördült és nem állt szándékában kiütni ellenfelét, Lando így válaszolt:

„Igen, megtetted, haver! Megtetted! Ez elképesztő! Micsoda lúzer!”

A versenyt, valamint a nem hivatalos bajnokságot egyébként egy – legalábbis egyelőre – külsős pilóta nyerte Scott McLaughlin személyében.

A kétszeres Supercars-bajnok Pagenaud-hoz hasonlóan a Team Penske színeiben indult.