iIndyCar: McLaughlin szerezte meg a pole-t Norris és Speed előtt Indianapolisban

iIndyCar: McLaughlin szerezte meg a pole-t Norris és Speed előtt Indianapolisban
credit:iRacing


Szombaton rendezik meg az IndyCar iRacing Challenge hatodik – egyben tervezett utolsó – fordulóját az Indianapolis Motor Speedway virtuális oválján.

A 175 mérföldes verseny rajtrácsa az Indy 500 tradícióit szem előtt tartva 33 autóban lett meghatározva.

Alanyi jogon a megkapta az indulás jogát az IndyCar valamennyi, teljes szezonos résztvevője, valamint azon, nem full munkaidős versenyzők, akik már Indianapolis 500 győztesnek mondhatják magukat. Rajtuk kívül szintén automatikusan a mezőny tagjává váltak az iIndyCar eddigi öt fordulóján győzelmet szerzett pilóták is.

Azokra a nevezőkre, akik a fenti kritériumok egyikének sem feleltek meg egy Bump Day-féle kvalifikáció várt a 2.5 mérföldes oválon.

Ennek átlaga alapján a rajtrácson még elérhető négy helyet Scott Speed, James Davison, Stefan Wilson és a Top Gun Racing képében vadonatúj csapattal érkező RC Enerson kaparintotta meg.

Ennél is meglepőbb volt azonban a búcsúzók listája. Olyan pilótáknak nem sikerült ugyanis bejutnia a mezőnybe, mint Kyle Busch, Robert Wickens, Felipe Nasr, Spencer Pigot, a tavalyi Indy 500-on Fernando Alonso bumpolásával világhírnévre szertett Kyle Kaiser és az a James Hinchcliffe, akinek neve mellé két évvel ezelőtt már a valóságban is felkerült a DNQ mozaikszó a Speedwayen.

A kialakult, 33 fős mezőny május elsején, pénteken döntötte el a végleges rajtsorrendet.

A kvalifikáció végeredménye lényegében tükrözte az iIndyCar eddigi tendenciáját és a beugró/részidős versenyzők sikerét hozta.

Az Indy 175 rajtfelállásának első sorát ugyanis egy főállású Supercars, egy F1 és egy rallycross-versenyző alkotja, akik ráadásul még soha nem vettek részt a valódi Indianapolis 500-on.

A pole-t a Team Penske-s Scott McLaughlin szerezte meg az Arrow McLaren SP 04-es virtuális autóját vezető Lando Norris előtt, míg harmadikként az amerikai Scott Speed zárt.

A legjobb, teljes szezonos IndyCar-pilóta Graham Rahal lett, aki a háromszoros Indy 500 pole-os Ed Carpenterrel, valamint James Davisonnal osztozik a második soron.

A legjobb Indianapolis 500-győztes Will Power lett a maga hetedik rajthelyével. A Team Penske veteránja mellől a Dale Coyne Racing újonca, Alex Palou készülődhet, míg a harmadik sor külső ívét Sage Karam tudhatja magáénak.

A 2019-es 500-at megnyert Simon Pagenaud átlagsebessége a tizedik helyre lett elegendő. A francia mögött újabb két, beugró pilóta landolt Stefan Wilson és a már említett RC Enerson személyében.

A háromszoros Indianapolis 500-győztes Helio Castroneves csak a legutolsó, 33. pozíciót szerezte meg.

Az Indy 175 magyar idő szerint szombaton, 20:30-kor kezdődik. Az események élőben követhetőek lesznek az IndyCar hivatalos YouTube-csatornáján.

A szimulátoros széria eddigi öt fordulója során csak egyetlen, főállású IndyCar-pilóta tudott győzelmet szerezni Simon Pagenaud képében.

A francia mindkét oválfutamot (Michigan, Motegi) behúzta, míg a roadokon Karam (Watkins Glen), McLaughlin (Barber) és Norris (COTA) látta meg elsőként a kockás zászlót.