Éles Indianapolis 500 helyett jön a virtuális Indy 175

Virtuális Indianapolis 500-at rendez az IndyCar
credit:IndyCarAz eredeti tervek szerint május 2-án egy, nem a bajnokság naptárába tartozó (vagy tartozott) pályán folytatódott volna az IndyCar iRacing Challenge.

A szervezők azonban a legutolsó pillanatban egy 180 fokos változtatást ejtettek meg a tervükön.

Ennek megfelelően az iIndyCar hatodik – egyben utolsónak szánt – versenyét a legendás az Indianapolis Motor Speedway ováljára írják ki.

Az indoklás szerint a Május Hónap minden egyes évben az Indianapolis 500 körül forog, az ikonikus viadal megrendezése azonban idén a koronavírus-járvány miatt nem valósulhat meg az eredeti időpontjában.

A 175 mérföldes, virtuális futam mezőnye az Indy 500 tradíciójának megfelelően 33 autóból fog állni.

A teljes szezonos IndyCar-gépek számára garantálják az indulás jogát, továbbá azon nem full munkaidős versenyzők is alanyi jogon elrajtolhatnak, akik már Indianapolis 500-győztesnek mondhatják magukat, vagy nyerni tudtak az iRacing Challenge eddigi öt fordulójának valamelyikén.

Ez utóbbi halmazba tartozik a részidős Dreyer & Reinbold Racinges Sage Karam (Watkins Glen), a Team Penske-s Scott McLaughlin (Barber) és az Arrow McLaren SP vendégpilótája, Lando Norris (COTA).

A fenti kritériumoknak nem megfelelő nevezőkre április 29-én, szerdán egy külön kvalifikáció vár, hogy megküzdjenek a maradék rajthelyekért. Ennek során – akárcsak az Indy 500 formátumának esetében – az autóknak négykörös kísérletet kell tenniük, amelyek átlagsebessége dönt.

Az Indianapolis Motor Speedwayen a iIndyCar harmadik oválfutamát rendezik Michigan és Motegi után. Ezen fordulókat egyaránt Simon Pagenaud nyerte.

Az „igazi”, szám szerint már 104. Indy 500-at a tervek szerint augusztus 23-án bonyolítják le. Ennek köszönhetően a történelem során most először lesz példa arra, hogy a versenyt elhalasztják, ebből adódóan pedig nem május végén kapja meg a zöld zászlót a mezőny.