iIndyCar: Lando Norris nyert, McLaren 1-2 a virtuális COTA-n

iIndyCar: Lando Norris nyert, McLaren 1-2 a virtuális COTA-n
credit: IndyCar/iRacing


A vendégpilótaként nevezett Lando Norris szó szerint jött, látott és gyözött a Circuit of the Americas virtuális vonalvezetésén.

Az Arrow McLaren SP 04-es számú gépét vezető brit a kvalifikáción játszi könnyedséggel megszerezte a pole-t, végül pedig a futamot is az első helyen zárta csapattársa, Patricio O’Ward előtt.

A 20 éves, óriási eSport-tapasztalattal bíró versenyző négy körrel a vége előtt vette át a végül a győzelméig vezető első helyet, miután az addig élen állt Felix Rosenqvist megpördült.

Norrist az utolsó pillanatig igyekezett ugyan megfogni az időközben második helyre feljött O’Ward, de nem járt sikerrel, így a leintés pillanatában be kellett érnie a második hellyel – 1.249 másodperces lemaradásban.

„Egyáltalán nem volt könnyű, különösen a végén, amikor Pato közelített felém az új abroncsokon” – mondta Norris, aki a verseny közepén ki is forgott, értékes pozíciókat veszítve. „A harjában sem gondoltam, hogy sikerült visszavennem a vezetést, de aztán Will [Power] hibázott. Ez lett a kulcs ahhoz, hogy újra az első helyig érjek.”A fiatal pilótát azonban nagyon bosszantotta az a bizonyos hibája.

„[A megforgáskor] eléggé kármokodtam, de ezt most inkább nem ismétlem meg” – mondta nevetve. „Nagyon erősek voltunk csapatként, sokat tanultam. Idegesített, hogy a jó pozíciót akkor eldobtam magamtól a saját hülyeségem miatt. Az utolsó, trükkös kanyarban egy kicsit lelkesebben nyomtam a gázt és ez lett a vége. Dühítő volt, mivel annyi munka volt benne. Minden annyira jól ment egy olyan stratégián, ami eltért a többiekétől… A sebesség viszont továbbra is adott volt és megpróbáltam újra felkapaszkodni, ami sikerült köszönhetően annak is, hogy többen hibáztak. Végül sikerült visszatérni és ismét az élre állni.”

A McLaren négy pilótája, azaz Norris, O’Ward, Oliver Askew és Robert Wickens több napon át gyakoroltak együtt erre a futamra.

„Lando borzasztóan gyors a szimulátorban” – méltatta kollégáját O’Ward. „Egész héten, csapatmunkában dolgoztunk, hogy egymást fejlesszük. Büszkeséggel tölt el, hogy ennek köszönhetően megszereztük az első két helyet. Keményen hajtottam az utolsó körökben azért, hogy elkapjam, de nem sikerült eléggé megközelítenem.”

Norris a koronavírus-járvány közepette minden eddiginél több időt tölt a szimulátorában, a napi több órás virutális vezetés során a lehető legkülönfélébb autókat kiróbálva.

„Arra használom ezt a rengeteg munkát, hogy javítsak a képességeimen, valamint a mérnökömmel való kommunikáción. Ezen a héten is így tettem erre az IndyCar-futamra készülve. A lehető legjobb körülmények adottak számomra arra, hogy mindezt a való életre is át tudjam ültetni.”A harmadik helyet végül Rosenqvist szerezte meg a Chip Ganassi Racing színeiben, míg a negyedikként a Team Penske-s Scott McLaughlint, ötödikként pedig a Dale Coyne Racinget képviselő Santino Ferruccit érte a kockás zászlót.

A futam során kétszer is megpördülő Power csak a hatodikként zárt.

Az iIndyCarban Norrishoz hasonlóan szintén most bemutatkozott Supercars-sztár, Chaz Mostert a huszadik lett.