Fény az alagút végén: Újra munkába állnak a NASCAR csapatai!

Fény az alagút végén: Újra munkába állhatnak a NASCAR csapatai
credit:NASCAR


Észak-Karolina kormányzója, Roy Cooper csütörtökön az alapvető munkahelyek közé sorolta át a NASCAR-csapatok főhadiszállásait és műhelyeit.

Ennek köszönhetően az érintett gárdák alkalmazottai mostantól folytathatják tevékenységüket, természetesen az alapvető járványügyi utasításokat szem előtt tartva.

Cooper döntése azért is kiemelten fontos, mert a NASCAR-ban szereplő alakulatok többsége Észak-Karolinában székel. A koronavírus miatti leállás következtében már bő egy hónapja szünetelt a munka, ami miatt számos csapat kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni emberei egy részét, vagy rosszabb esetben leépítéseket végrehajtani.

Az államban érvényben lévő kijárási korlátozások május 8-áig meghosszabbításra kerültek. Cooper azonban ennek ellenére egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a Charlotte Motor Speedwayen esedékes Coca-Cola 600-at az eredeti tervek szerint, azaz május 24-én képesek lesznek megrendezni.

Az viszont már most biztosra vehető, hogy ez a legjobb esetben is csak zárt kapuk mögött valósulhat meg.

A NASCAR lázasan dolgozik azon, hogy a lehető leghamarabb tető alá tudja hozni a módosított, egyben már végleges naptártverezetet.

A járvány miatt a 2020-as szezon harminchat versenyéből eddig csak négyet tudtak megrendeznni, a szervezet viszont mindenképpen azt szeretné, ha a maradék harminckettőt kivétel nélkül le tudnák futni az év hátralévő részében.

Jelen pillanatban több menetrend-változat is az asztalon hever és akár az is reális opciónak tűnik, hogy már május közepén restartolhat a szezon.

A hét korábbi részében már Florida és Texas állam is bejelentette, hogy szívesen látják újra a NASCAR-t helyszíni nézők nélkül.

Rajtuk kívül Georgia és Dél-Karolina is egyre jobban lazít a korlátozásokon, aminek révén utóbbi állam akár a szezon újrakezdésének helyszíne is lehet.

Az egyik tervezet szerint az első, éles futamra május 17-én, a Darlington Racewayen kerülhet sor. Ezt Charlotte követheti egy 400 mérföldes futammal május 20-án, majd 24-én jöhet a Coca-Cola 600 ugyanezen a pályán.

A következő versenyre ismét csak három napot kellene várni, miután május 27-én már a Bristol Motor Speedwayre látogathat el a Cup mezőnye.

Egy másik, a sajtónak bemutatott verzió szerint szintén 17-én indulhat újra az idény Darlingtonon, emellett pedig a 24-ei, charlotte-i 600 is fix. A változás, hogy május 25-én egy második futamot is beiktathatnak a CMS oválján, míg Bristol a 31-ei dátummal szerepel.

„Mi vagyunk a NASCAR otthona és rendkívül hálás vagyok ezért a sportért, ami nem csak rengeteg embernek nyújt szórakozást, de egyben az államunk gazdaságának egyik motorja is” – fogalmazott Cooper kormányzó. „Folyamatos kapcsolatban állok a NASCAR tisztviselőivel, továbbá a pályák és a .csapatok tulajdonosaival. Nagyszerű terveik vannak arra, hogyan próbálnák megvédeni az alkalmazottaikat. Ennek hála hamarosan érkezni fogunk egy hivatalos bejelentéssel.”

A NASCAR nem csak a pályára való, mielőbbi visszatérés miatt siet az új naptár véglegesítésével. A televíziós partnereiknek a többi sportliga előtt szeretnék bemutatni az új menetrendet, ezzel a lehető legjobb idősávot megkaparintani a versenyeik számára.