Két pálya már nem cicózik: Hétvégén versenyeket rendeznek – nézők előtt

Két pálya már nem cicózik: Hétvégén versenyeket rendeznek – nézők előtt
credit:Park Jefferson Speedway


Jelen állás szerint a dél-dakotai Park Jefferson Speedway lesz az első pálya, amely a koronavírus-járvány közepette éles futamot rendez, ráadásul rajongókkal a lelátókon.

A North Sioux Cityben fekvő, 3/8 mérföldes dirt pálya négyezer néző befogadására képes, a megfelelő távolság megtartásának érdekében azonban a hétvégi versenyre csak hétszáz jegyet bocsátottak áruba.

A most szombatra tervezett sprint és modified futamok mezőnyét maximálisan harminckét autóban határozták meg.

„A járványügyi hivatal javaslatait szem előtt tartva vágunk neki a hétvégének” – nyilatkozta a Park Jefferson Speedway promótere, Adam Adamson. „Mi csak egy kicsi pálya vagyunk Dél-Dakotában, amely megróbál némi szórakoztatást nyújtani az embereknek, ezáltal elterelni a figyelmüket arról az őrületről, ami jelenleg világszerte zajlik. Úgy véljük, biztonságosan meg tudjuk csinálni.”

A PJS kizárólag bankkártyás fizetést engedélyez a létesítmény területén, azon épületet pedig, amelybe tíznél több ember fér be egyszerűen meg sem nyitják.

Érthető módon azonban nem mindenki van elragadtatva az eseménytől.

A létesítmény arra hivatkozva írta ki az eseményt, hogy az államban továbbra sincs minden kétséget kizáróan megtiltva a tömegrendezvények lebonyolítása nyílt területeken, ezzel együtt pedig olyan korlátozás sincs érvényben, ami az otthonmaradásra kötelezne.

Mindebből adódóan Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem nem tiltja meg a versenyhétvége megrendezését, az embereket azonban óva inti a megjelenéstől.

„Arra biztatok mindenkit, hogy ne menjenek” – mondta sajtókonferenciáján a republikánus politikus. „Szerintem nem jó ötlet kilátogatni a pályára. Én továbbra is azt javaslom, hogy kövessék az eddigi javaslatainkat és ne gyülekezzenek egyetlen területen tíznél többen.”

Az eddigi utolsó, közönség előtt lebonyolítótt sporteseményt az USA-ban március közepén tartották. A rajongók kiéhezettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a PJS futamaira szóló belépőket rekordidő alatt elkapokodták.

Nem a PJS az egyetlen pálya, amely napokon belül megnyitja kapuit.

A szintén Dél-Dakotában lévő New Raceway Park ötszáz néző előtt rendez most vasárnap versenyt.

A kritikákra a promóterként jegyzett Dennis Moore úgy reagált, hogy a gazdaság érdekében muszáj visszaállni a rendes kerékvágásba, a vírus miatt aggodalmaskodóknak pedig azt üzente, ha félnek, akkor maradjanak otthon.

Jerry Miller államügyész a versenyek rendezését kockázatos és felelőtlen lépésként jellemezte, egyúttal pedig felszólította a kormányzót, hogy azonnal lépjen közbe.

Kristi Noem erre Twitterén csak annyit reagált:

„Bízom abban, hogy a dél-dakotaiak helyesen cselekszenek a saját, a szeretteik és a közösség biztonsága érdekében.”