Magas rangú politikusok lobbiznak a NASCAR-szezon újraindításáért

Magas rangú politikusok lobbiznak a NASCAR-szezon újraindításáért
credit:NASCAR


Ebben a pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a Charlotte Motor Speedwayen május 16-ára tervezett all-star futammal indulhat újra a NASCAR Cup szezonja.

A gond azonban az, hogy Észak-Karolinában április 29-éig kijárási korlátozás van érvényben, jelen állás szerint pedig minden esély megvan ennek meghosszabbítására.

A rendelet értelmében az állam teljes területén szigorúan tilos tíz főnél nagyobb létszámú rendezvényeket lebonyolítani, az embereknek pedig minden körülmények között meg kell tartani legalább két méter távolságot egymás között.

A NASCAR tekintetében ráadásul külön fájó pont, hogy a csapatok többségének főhadiszállása és műhelye Észak-Karolinában található. A korlátozás világosan kimondja, hogy csak létfontosságú feladatokat ellátó vállalkozások működhetnek, így a gárdáknak sincs más választásuk, mint felfüggeszteni a munkát.

A NASCAR azonban mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy már a jövő hónapban restartoljon a szezon. A szervezet ennek érdekében még arra is hajlandó, hogy zárt kapuk mögött küldjék pályára a mezőnyt.

„Cooper kormányzó tisztában van azzal, mennyire fontos a NASCAR az államunk számára” – olvasható a politikus irodája által kiadott sajtóközleményben. „Folyamatosan tárgyal a pályával és a csapatok tulajdonosaival arról, hogy miként lenne lehetséges újrakezdeni a versenyzést. Még túl korai jóslatokba bocsátkozni a sportesemények jövője kapcsán. Annyi biztos, hogy bármilyen terv is szülessen, a prioritást továbbra is a koronavírus terjedésének meggátolása, ezzel együtt pedig a közegészség és a biztonság képezi.”


credit:NASCAR

A NASCAR-idényének folytatásáért már több észak-karolinai szenátor kezdett erőteljes lobbiba.

„A NASCAR charlotte-i restartja az első jó lépés lenne a látszólagos normalitás felé” – mondta közleményében Todd Johnson szenátor. „Cooper kormányzónak engedélyezni kellene a verseny megrendezését, helyszíni nézők nélkül.”

Az Iredell Megyét képviselő Vickie Sawyer szerint a közösség érdekében is fontos lenne megtenni ezt a lépést.

„Minden egyes, biztonságos opciót figyelembe kell venni anak érdekében, hogy részlegesen újranyissunk. A rajongók nélküli NASCAR-futamok egyszerű megoldásnak tűnnek.”

Hasonló véleményen van Florida kormányzója, Ron DeSantis is, aki szerint az emberek már ki vannak éhezve a szórakoztatásra:

„Úgy gondolom, nagyszerű lenne, ha a NASCAR engedélyt kapna a zárt kapuk mögötti versenyzésre, amit a rajongók a televízió képernyőin keresztül követhetnének. Az emberek egy kicsit már zúgolódnak. Gondoljanak bele, a modern Amerika történetében még soha nem voltunk részesei egy ilyen szituációnak, mint a mostani, amelyben alig ér bennünket inger, nagyon kevés az újdonság, különösen a sport viszonylatában.”

Az észak-karolinai közgyűlés elnöke, Tim Moore egyenesen egy külön levelet írt Cooper kormányzónak.

Az államunknak meg kell tennie a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy minél hamarabb újraindíthassuk a gazdaságot” – fogalmazott a politikus. „Ha engedélyeznék a NASCAR visszatérését az emlékezés hétvégéjén, akkor abból nem csak a motorsport ezen ágazata profitálna – amely a mi államunkat tekinti otthonának –, de egyben az első lépés is lehetne a turizmus, a szórakoztatóipar és egyéb szolgáltatók számára, amelyek mind elkeseredetten szeretnének ismét nyitni. Más államok, mint például Florida, már nyíltan előálltak azzal, hogy visszahívják a NASCAR-t a megfelelő óvintézkedések mellett, amint csak kivitelezhetővé válik. Észak-Karolinának is követnie kellene ezt, hogy megmutassuk, a közérdekű, biztonsági intézkedéseket betartva mi is a gazdaság újbóli megnyitására törekszünk, továbbá ismét biztosítsuk valamilyen szinten a normális életvitelt polgáraink millióinak.”

Mindeközben Texas állam kormányzója, Greg Abbott bejelentette, hogy a részéről zöld utat kapott a NASCAR visszatérése, amiről már tárgyal is a szervezet tisztviselőivel.

A Texas Motor Speedway oválján eredetileg áprilisra tervezett első futamot (a szezon második itteni versenye ősszel lenne esedékes) értelemszerűen elnapolták. Az esetleges vészmegoldásokról, dátumokról a későbbiekben nyújtanak bővebb tájékoztatást.

A profi sport valamennyi szegmensét érzékenyen érinti a koronavírus-járvány miatti leállás.

A motorsportok azonban még ezek között is egy külön kasztot képviselnek, hiszen az ebben érdekelt szervezetek és csapatok függnek a leginkább a szponzoroktól.

A kritikus helyzetet jól szemlélteti, hogy nem csak a kisebb gárdák vannak kilátástalan helyzetben.

A hírek szerint már több, az IndyCarban és a NASCAR-ban érdekelt nagycsapat is jelezte, ha a kényszerszünet tovább folytatódik, annak beláthatatlan következményei lehetnek a teljes fennállásukra nézve.