Szárnyai alá vette Larsont az autósport úttörő, afro-amerikai pilótája

Szárnyai alá vette Larsont az autósport úttörő, afro-amerikai pilótája
credit:NASCAR


Kyle Larson karrierje minden túlzás nélkül romokban hever múlt vasárnap óta.

A 27 éves tehetség egy virtuális versenyen – miközben azt hitte, hogy mikrofonja nem kapcsolódik az élő streamhez – a n*gger kifejezést használva szólongatta fehér bőrű spotterét.

Mint ismeretes, ez odáig vezetett, hogy Larson elbúcsúzhatott szponzorai többségétől, a Cupban eddig őt versenyeztetett Chip Ganassi Racing kirúgta, a NASCAR és az iRacing egyaránt felfüggesztette, egy NHL- és egy MLB-játékos pedig egyenesen az oktogonban akar revansot venni rajta.

Az autósport közösségének zöme azonban igyekszik teljesen elhatárolódni a történtektől és szinte egyetlen kollégája sem hajlandó nyíltan megnyilatkozni az ügyben.

Vannak azonban kivételek, akik ebben a helyzetben is próbálnak kiállni Larson mellett. Ironikus módon ráadásul mindketten a sportág afro-amerikai képviselőihez tartoznak.

A Cup egyetlen, fekete pilótája, Bubba Wallace egy terjedelmes közleményben fejtette ki véleményét ellenfele rasszista sértésnek számító megjegyzése kapcsán. A Richard Petty Motorsports 26 éves versenyzője elítélte a szó használatát, ugyanakkor kijelentette, az emberek hajlamosak hibázni, ezért Larson is megérdemel egy második esélyt.

Most egy újabb afro-amerikai pilóta biztosította őt támogatásáról.

Willy T. Ribbs (credit:IndyCar)

Willy T. Ribbs a sporttörténelem során első feketeként vezethetett F1-es autót, majd évekkel később szintén ő volt a legelső, sötét bőrszínű versenyző, aki bemutatkozhatott az Indianapolis 500 mezőnyében.

Ribbs – aki karrierje során maga is számos kisebb-nagyobb botrányba keveredett – a RACER c. szaklapnak beszélt arról, az elmúlt napok eseményeit látva szükségét érezte annak, hogy felkeresse telefonon Larsont.

„Csak biztosítani akartam őt a támogatásomról, valamint megtudni, hogy mi is jár a fejében” – mondta Ribbs, aki ezt megelőzően még soha nem találkozott a versenyzővel.

„Végül egy jót beszélgettünk. Tudom milyenek ezek a visszaesések és azt is, hogy mennyire fájnak. Én magam is nagyon sok dolgot megbántam az évek során. Ugyanakkor megmondtam neki, hogy ő nem O.J., nem ölt meg senkit. Egyszerűen csak megsértette sokak érzéseit, amit helyre lehet hozni. Ez még nem jelenti a karrierje végét, pusztán visszaveti egy kicsit.”


KAPCSOLÓDÓ: Willy T. Ribbs – A versenyző, aki szerint a NASCAR olyan, mint az al-Kaida


Larsont a World of Outlaws és a NASCAR egyaránt viselkedési tréningre küldte, a hírek szerint pedig már jelezte is, hogy részt szeretne venni ilyen programokban.

„Sajnálom a kölyköt, mert nem rosszindulatból mondta” – folytatta Ribbs, akit karrierje során rengeteg hátrányos megkülönböztetés ért a bőrszíne miatt.

Nem hiszem, hogy rasszista lenne, mert akkor fel sem hívtam volna. Közöltem vele, hogy senki az autósportban nem érti meg nálam jobban az n-betűs szót. Szerintem ez volt az első alkalom három nap óta, hogy nevetett egyet. Értem én, hogy az ő generációja használja ezt a kifejezést becézésként, a szleng része, de Kyle-nak nem lett volna szabad kimondania és kétlem, hogy még egyszer meg fogja tenni.”

Ribbs igyekezett tanácsokkal is ellátni Larsont.

„Megmondtam neki, hogy maradjon meg jó apának, férjnek és az emberek meg fognak bocsátani. A kölykök hibáznak. Minden, amit tehet, hogy bűnbánást tanúsít. Igen, ez egy komoly dolog, de nem a világ vége. Nem hiszem, hogy muszáj lenne neki ellátogatni afro-amerikai közösségekbe, vagy beszélgetni erről a csoportjaikkal. Én szívesen lógok vele, valamelyik éjszaka autózhatunk a furgonommal és beszélgethetünk a kultúrákról. Jelenleg viszont arra van szüksége, hogy beleássa magát a NASCAR sokszínűséget szorgalmazó programjába.”

Néhány hónappal ezelőtt jelent meg a Netflix Uppity című, Ribbs életéről készült dokumentumfilmje, amelyet az ex-versenyző rögtön Larson figyelmébe is ajánlott.

„Kyle elmesélte, a szülei már meg is rendelték neki a filmet és arra utasították, hogy üljön le és a végéig el se mozduljon. Én erre azt mondtam, hogy ez egy jó kezdés volt.”