Bubba Wallace is megszólalt a Larson-botrány kapcsán

Bubba Wallace is megszólalt a Larson-botrány kapcsán
credit:NASCAR


A 2020-as év eddigi legnagyobb sportbotrányát robbantotta ki Kyle Larson azzal, hogy meggondolatlanul, egy óvatlan pillanatban, nyilvánosan kiejtette az egyik legdurvább rasszista sértést.

Az április 12-én rendezett, Monza Madness nevű virtuális versenyen a 27 éves tehetség – miközben azt hitte, hogy nem csatlakozik az élő streamhez – a n*gger szót használva szólongatta az egyébként fehér bőrű spotterét.

Larson karrierje azóta romokban hever. A NASCAR felfügesztette, szponzorai többségét elvesztette, csapata kirúgta, rajongóinak egy része hátat fordított neki, ha pedig ez nem lenne elég, még egy MLB- és egy NHL-játékos is kihívta egy ketrecharc-viadalra, hogy az oktogonban álljanak bosszút az n-betűs szóért.

A japán-amerikai pilóta szóhasználatáról mindenkinek megvan a maga véleménye, a NASCAR-versenyzők zöme viszont igyekszik elhatárolni magát a botránytól.

A Cup jelenlegi egyetlen afro-amerikai versenyzőjének számító Bubba Wallace azonban most megtörte a jeget és egy terjedelmes közleményben fejtette ki álláspontját ellenfele megnyilvánulása kapcsán.
„Nem akartam ebbe belefolyni, ennek ellenére mégis, a kezdetektől fogva benne voltam” – írja a Richard Petty Motorsports pilótája.

A hátteremnek, kultúrámnak egy része úgy érzi, támadás érte és megsérült. A másik részem viszont össze van zavarodva és dühös.

Kezdjük magával a szóval. Az nem csak egy szó. Óriási, negatív jelentés áll mögötte. Nem számít, hogy valaki bántó célzattal használja, vagy sem. Az a szó rengeteg, rossz emléket ébreszt fel emberekben, családokban és visszarepít azokba az időkbe, amelyekből mi, mint közösség és mint emberek a legkeményebben küzdve próbáltunk menekülni.

A sportunk kiemelt prioritásává tette, hogy harcolni fog a sztereotípia ellen. A NASCAR minden tőle telhetőt meg is tesz azért, hogy lerázza magáról a „rasszisták és redneckek sportja” cimkét.

A sokféleség és az elfogadás elsődlegesnek számít a sportunkban minden csapat, autó, csapattag és alkalmazott számára.

Emiatt fájó látni, hogy az afro-amerikai közösség azonnal ráveri a balhét a NASCAR-ra, amikor azt mondják, hogy „nem ért sokkolóan [Larson n*ggerezése], mert ez a NASCAR”.

A NASCAR jobb volt és mindig is jobb lesz annál, mint ahogyan lefestettek bennünket az utóbbi időben.

Nekem – mint annak a személynek, akinek vitán felül a legnagyobb hangja lehet ebben a témában – nehéz most megszólalnom, mert eddig el sem tudtam képzelni, hogy ilyen helyzetbe kerülünk.

Jobb munkát végezhetnénk az elfogadás terén? Abszolút, ez egy globális probléma, nem csak a sportunkat érinti. Mi, emberek mindig tudunk jobbak lenni.

Amit Larson mondott az rossz, mindegy, hogy privátban, vagy a nyilvánosság előtt tette.

Itt nincs átmenet. Láttam az incidenst azon az éjszakán, amikor történt és 5 perc múlva Kyle már küldött is nekem egy üzenetet, másnap reggel pedig telefonon is keresett. Végül én hívtam vissza FaceTime-on, hogy szemtől-szemben legyünk. Átbeszéltük a dolgot, a bocsánatkérése őszinte volt.

Érzelmileg összetört, a büszkesége oda lett. Kitárgyaltuk, miért használt ilyen nyelvezetet és én megosztottam vele a saját véleményemet. Megmondtam neki, hogy túl könnyű volt számára kiejteni azt a szót, ennél jobbnak kell lennie és kihúznia a szótárából. Annak a szónak nincs helye ezen a világon.

Nem haragszom rá. Hiszem, hogy a legtöbb emberhez hasonlóan ő is megéremel egy második esélyt és helyet arra, hogy fejlődjön. Csak a legjobbakat tudom kívánni neki és a családjának. Több, mint hajlandó vagyok vele együtt dolgozni azon, hogy a sokszínűséget és befogadást hirdessük a sportunkban.”


Wallace és Larson a NASCAR Cup 2019-es, charlotte-i all-star futam előtt (credit:NASCAR)

Vasárnap óta folyamatosan az értesítéseimet olvasom Twitteren. Néhány hozzászólással egyetértek, mások láttán viszont szóhoz sem jutok. Sportolóként mi sokkal nagyobb dolgokat képviselünk, mint önmagunk. Ez olyasmi, amit nagyon sok ember nem ért meg.

A partnereink, csapataink, csapatfőnökeink, családjaink és a felügyelő szervezetünk nagykövetei vagyunk.

Van egy kérdés, amit gyakran megkapok: „Mi a legrosszabb abban, hogy sportoló vagy?”

Erre mindig azt válaszolom, az, hogy piedesztálra vagyunk emelve.

Mindent mikroszkóp alatt vizsgálnak, mit csinálunk, mit eszünk, mit mondunk.

Egy „átlagos” ember leggyakrabban azt tehet, amit akar.

Van, aki nem tartja fairnek? Persze, de mi már az első naptól tudtuk, hogy mire vállalkozunk.

Én mindig jó nagykövet voltam? Abszolút nem. Nem vagyunk tökéletesek, én sem vagyok az.

Mindannyian emberek vagyunk, akik hibáznak.

A legjobban az bosszant fel, amikor a legtöbben azzal jönek, hogy „de ha Bubba mondta volna, akkor semmi sem történik”.

Nos, hadd csapjam fel nektek a szabálykönyvet:


A NASCAR tagjaként nem nyilatkozhatunk nyilvánosan, vagy folytathatunk olyan kommunikációt, ami más emberek etnikai hovatartozását, bőrszínét, hitét, származását, nemét, szexuális irányultságát, családi állapotát, életkorát, vagy hátrányos helyzetét kritizálja, nevetségessé teszi, vagy bármilyen más módon becsmérli.


ÉN A NASCAR TAGJA VAGYOK. És átkozottul büszke erre. Elvárom, hogy ugyanolyan mérce szerint kezeljenek, mint bárki mást a sportban.

Úgy vélem, mindenki tanulhat abból, ami az utóbbi héten történt.

Alig várom, hogy újrainduljon a szezon és folytassuk a megkezdett lendületünket.”