Ganassi „rendkívül érzelmes döntésként” definiálta Larson kirúgását

Ganassi “rendkívül érzelmes döntésként” definiálta Larson kirúgását
credit:NASCAR


Chip Ganassi saját bevallása szerint egy kemény, érzelmekkel teli döntés volt számára Kyle Larson kirúgása.

A csapattulajdonos azonban egyszerűen nem tehetett mást. Ha az autósport idei legnagyobb botrányát generált versenyzőt továbbra is foglalkoztatja, akkor azzal konkrétan a Chip Ganassi Racing jövőjét tette volna kockára.

Az április 12-én rendezett Monza Madness nevű virtuális futamon Larson – miközben azt hitte, a mikrofonja nem hallatszik az élő streamen -, a n*gger kifejezést használva szólongatta az egyébként fehér bőrű spotterét.

A rasszista sértésnek számító szó használata bőven elég lett ahhoz, hogy a pilótával szinte az összes szponzora szerződést bontson. Köztük volt a Credit One Bank/McDonald’s/Clover trió is, amelyek a CGR 42-es számú Chevyjének kiemelt támogatói.

Apropó Chevrolet, a gyártó szintén megszakította minden kapcsolatát a 27 éves pilótával.

Az érintett vállalatok a Chip Ganassi Racingnek nem fordítottak hátat ugyan, de a fentiekből kiderül, hogy csakis akkor szponzorálják tovább a 42-est, ha annak volánja mögött nem a kegyvesztett versenyző ül.

„Rendkívül érzelmes döntés, de muszáj volt meghoznom” – nyilatkozta az AP-nek Ganassi. „Ez volt az egyetlen lehetőségem, ha meg akartam őrizni a csapat stabilitását.”

Az üzletember szavaiból kitűnt, hogy a történtek ellenére továbbra sem akar hátat fordítani Larsonnak.

„Megmondtam Kyle-nak, hogy tartson ki. Képes lehet innen visszatérni. Akár még a mi csapatunkkal is…De tényleg nem volt más választásom.”


>>>>> UFC-meccsen akarja szétverni Larsont a New York Mets játékosa


A japán-amerikai versenyzőt az iRacing és a NASCAR is határozatlan időre eltiltotta. Utóbbi szervezet emellett egy saját tisztviselői által ellenőrzött viselkedésterápiára is kötelezte. Hasonló lépést tett a World of Outlaws, amely hivatalos közelményben jelentette be, hogy továbbra is szívesen látják a dirt pályákon Larsont, de ennek feltétele, hogy a botrány kirobbanásától számítva 30 napon belül át kell esnie egy terápián.

A hatszoros Cup-futamgyőztes fél nappal az ominózus, n-betűs szó kiejtése után közzétett egy bocsánatkérő videót. Az AP értesülései szerint emellett valamennyi szponzorát, partnerét felhívta, hogy megbánást tanúsítson.

Ebből azonban csak két kisebb vállalat, a Plan B Sales & Marketing és a Finley Farms maradt továbbra is mellette.

A két cég a versenyző World of Outlawsban szereplő saját csapatát, a Kyle Larson Racinget is támogatja.

A gárdának az WoO tájékoztatása szerint semmilyen szankcióra nem kell számítania a szervezet részéről tulajdonosának botránya miatt. Ennek ellenére azonban a KLR felett is ott sorakoznak a felhők, lévén máris elbúcsúzhatott két eddigi, kiemelt szponzorától is a Chevrolet Accessories, valamint a Lucas Oil képében.

A számítások szerint a Larson által elvesztett szponzorációs szerződések összértéke dollárban kifejezve nyolc számjegyből áll.

A kaliforniai pilóta kontraktusa eredetileg 2020 végéig szólt volna a CGR-rel, a jövője pedig fényesnek tűnt. Számos nagy csapat érdeklődött utána – egyes pletykák szerint még Jimmie Johnson megüresedő helyére is esélyes volt a Hendrick Motorsportsnál -, elég lett azonban egyetlen, meggondolatlanul kiejtett szó és mindennek vége.

Alig két nap alatt, a szemünk előtt lett Kyle Larson a NASCAR körülrajongott üdvöskéjéből az Amerikai Egyesült Államok egyik közellensége.

Furcsa év ez a 2020.