Rasszista megnyilvánulása miatt felfüggesztette a NASCAR Kyle Larsont

Rasszista megnyilvánulása miatt felfüggesztette a NASCAR Kyle Larsont
credit:NASCAR

credit: NASCAR

UPDATE: A Chevrolet is felfüggeszti együttműködését Kyle LarsonnalAz elmúlt vasárnap sem zajlott le iRacing-botrány nélkül.

Két héttel ezelőtt, az eNASCAR Pro Invitational széria bristoli versenyén Bubba Wallace-nak nem igazán jött ki a lépés, ami miatt nyomott egy klasszikus rage quitet – de előtte még nem mulaszotta el lesz*rozni a komplett virtuális versenyzést tévénézők százezrei előtt.

Az akciója miatt Wallace rögtön búcsút is vehetett az egyik szponzorától.

Alig hét nappal később egy újabb botrány robbant ki, a főszerepben ezúttal Kyle Larsonnal.

A Chip Ganassi Racing pilótja a Monza Madness nevű futamon versenyzett éppen, amelyet a rajongók a Twitchen követhettek.

A 27 éves pilóta az élő stream folyamán egyszer csak azt találta mondani, hogy: „Nem hallasz engem? Hé, n*gger!”

A szóhasználat több versenyző figyelmét is felkeltette.„Kyle, mindenki hallja, amit beszélsz” – kommentálta a szintén NASCAR-os Anthony Alfredo. „Haver, te jó ég! Ilyen nincs!”

Az n-betűs szó használata az egyik legnagyobb, rasszista sértésnek számít az USA-ban. Larson száját ráadásul az “er”-végű hagyta el, ami sokkal nagyobb inzultusnak tekinthető a “n*gga”-verziónál.

Tavaly nyáron például azzal volt tele az amerikai sajtó, hogy az egykori versenyző Derek Daly még a nyolcvanas évek elején, egy interjúban használta az n-betűs szót.

A botrány akkora lett, hogy fia, az IndyCar-pilóta Conor Daly – aki az ominózus nyilatkozat idején még egy kósza gondolat sem volt – azonnal elvesztette a főszponzorát.


A NASCAR-ban ráadásul még a többi sporszervezetnél is komolyabban veszik az ehhez hasonló megnyilvánulásokat.

A stock-car világa lázasan küzd az ellen, hogy levesse magáról a régi sztereotípiát, miszerint a rajongókat a rasszista vénájú redneckek alkotják.

Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jelenlegi helyzetben még a nagyobb NASCAR-csapatok jövője sem biztosított, így a szponzori szerződés minden eddiginél kritikusabb fontosságúak. Senki sem engedhet meg magának egy olyan botrányt, aminek következtében kontraktusok mehetnek levesbe.

Ezen törekvéseknek pedig finoman szólva sem tett jót, hogy Larson megnyilvánulása vasárnap éjjel órákon át vezető téma volt az USA Twitter-felhasználói között.A kaliforniai versenyző szavaira elsőként Ganassiék reagáltak egy hivatalos sajtóközlemény formájában.

„Rendkívüli csalódottsággal tölt el bennünket az, amit Kyle mondott múlt éjjel egy iRacing-verseny során. A szó, amit használt sértő és elfogadhatatlan. Ettől a pillanattól kezdve felfüggesztjük Kyle-t fizetés nélkül, miközben együtt dolgozunk a helyzet kezelésén a megfelelő felekkel.”

Egy órával később a NASCAR is megszólalt.

„A NASCAR prioritássá tette a sokszínűséget és a beilleszkedés elősegítését, ezért nem toleráljuk azt a nyelvezetet, amit Kyle Larson használt a vasárnapi iRacing-futamon. A szervezetünk tagjaira vonatkozó, magatartási irányelvek teljesen egyértelműen fogalmaznak.”

A fentiek értelmében a szervezet szintén határozatlan időre felfüggesztette Larsont, emellett pedig viselkedésterápiára is kötelezik.

A CGR és a NASCAR döntését a Larson által vezetett 42-es autó egyik kiemelt támogatója, a Credit One Bank is üdvözölte.

Helyi idő szerint hétfő délután az iRacing is kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódnak Larsontól, egyúttal pedig ők is felfüggesztik az alájuk tartozó versenyeken való részvételtől.

A jelenleg hat Cup-futamgyőzelemnél járó pilóta anyai ágon japán származású, így ironikus módon maga is a NASCAR kisebbségek esélyegyenlőséért küzdő Drive for Diversity programnak köszönhetően jutott el a királykategóriáig.

A fiatal pilóta egy vidóban töredelmesen bocsánatot kért a szóhasználatáért.

„Annyit szeretnék mondani, hogy sajnálom. Múlt éjjel hibát követtem el és kimondtam azt a szót, amit soha nem lenne szabad. Erre nincs mentség. Engem nem így neveltek. Bocsánatot kérek a családomtól, a barátaimtól, a partnereimtől, a NASCAR-tól és különösen az afro-amerikai közösségtől. Tisztában vagyok vele, hogy ez a kár minden valószínűség szerint helyrehozhatatlan. Szeretném, ha tudnák, mennyire sajnálom és remélem mindenki biztonságban van ezekben az őrült időkben. Köszönöm.”

Nem ez Larson első botránya az utóbbi időszakot figyelembe véve.

Az elmúlt hetekben közzétett néhány sértő hangvételű, politikai vonatkozású tweetet (ezek többségét azóta törölte is), továbbá jó pár iRacing futamon húzta ki a gyufát ellenfelei körében, miután a szabályokra fittyet hányva, sportszerűtlenül versenyzett.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy