iIndyCar: Pagenaud győzött Michiganen, Dale Jr. a harmadik helyen debütált

iIndyCar: Pagenaud győzött Michiganen, Dale Jr. a harmadik helyen debütált
credit:iRacing


A Michigan International Speedway vonalvezetésén rendezték meg az IndyCar iRacing Challenge harmadik fordulóját.

A kétmérföldes pálya – amelyet ezúttal a versenyzők választottak ki – a szimulátoros széria harmadik, egyben legelső oválon lebonyolított futama volt.

A Chevrolet 275 névre keresztelt, 75 körös viadalnak minden eddiginél több, szám szerint harmincegy pilóta vágott neki.

A végén azonban a legjobban Simon Pagenaud örülhetett.

A regnáló Indianapolis 500-győztes francia túlélte a rajtot megelőzeőn bekövetkezett, közel közel tucatnyi autót magában foglalt big one-t. A vezetést négy körrel a vége előtt vette át, miután az addig élen állt Zach Veach kezdett vészesen kifogyni a virtuális üzemanyagból.


„Minden érdem a stratégámat, Ben Bretzmant és a mögöttem álló virutális csapatot illeti” – mondta a leintés után az NBC-nek Pagenaud, aki a realitás kedvéért a tűzálló overálját is felvette a házi szimulátorában. „Keményen dolgoztunk azért, hogy megértsük ezt a versenyzési formát. Nem volt meg a tempónk a kvalifikáción, úgyhogy a versenyre életbe léptettük a b-tervet, ami az üzeamnyagspórolásról és az abroncsok megóvásáról szólt. Mint kiderült, ez is lett a tökéletes. Hálás vagyok, hogy a DXC-autót a victory lane-re vezethettem. Nagyon, nagyon stresszes volt ez a verseny. Őszintén szólva, a valaha volt legidegtépőbb. Annyi minden történt a headsetemben, két ember beszélt benne, plusz még ott volt a spotterem is.”

A második pozícióban egy újabb Team Penske-s, a Barber Motorsports Parkben rendezett fordulót az első helyen zárt Scott McLaughlin ért célba.

A legnagyobb figyelmet azonban kétségkívül a debütáns Dale Earnhardt Jr. kapta.

A NASCAR-szupersztár a kvalifikáción a tizennyolcadik rajthelyet szerezte meg, végül pedig a több, mint meggyőző harmadik pozícióban fejezte be élete első, IndyCar-vonatkozású futamát.

„Megelőztem Dale Juniort három körrel a vége előtt, sosem gondoltam volna, hogy ezt valaha ki fogom mondani” – kommentálta a hajrát McLaughlin. „Nagyon élvezetes volt pályafutásom legelső oválversenye.”

A top 5-ben három Penske-autó képviseltette magát, miután az ötödik helyen Will Power vitte célba a 12-es számú Dallara-Chevyt, az RLL Racinges Graham Rahal mögött.

Az első, Watkins Glenen rendezett versenyen győzelmet aratott Sage Karamot Veach-hez hasonlóan üzemanyag-problémák fosztották meg a jó eredménytől. A 26 éves amerikai ennek köszönhetően csak a tizennegyedik lett.

Az egyelőre hat versenyből álló IndyCar iRacing Challenge végén nem hirdetnek bajnokot. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy az összetett első három helyén a Team Penske pilótái állnak McLaughlin (123), Pagenaud (108) és Power (108) sorrendben.

A negyedikként Karamot [Dreyer & Reinbold Racing] jegyzik 79 ponttal, az ötödik pozíciót pedig Felix Rosenqvist [Chip Ganassi Racing] tudhatja magáénak 78 egységgel.

Roger Penske negyedik versenyzője, a kétszeres IndyCar-bajnok Josef Newgarden jelenleg a nyolcadik pozícióban áll.

A széria küzdelmei április 18-án folytatódnak.

A helyszínt ezúttal sorsolás útján döntik el.