Gossage: Zárt kapuk mögött nem rendezünk versenyt

Gossage: Zárt kapuk mögött nem rendezünk versenyt
credit:IndyCar


Az IndyCar legfrissebb naptártervezete szerint június 6-án, a Texas Motor Speedwayen kezdődhet el a 2020-as szezon.

A létesítmény elnöke, Eddie Gossage azonban ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy erre csakis helyszíni nézők előtt kerülhet sor.

„Jelenleg arra számítunk, hogy a júniusi IndyCar-futam a tervek szerint zajlik le” – nyilatkozta az üzletember a Motorsportnak. „Nem fogunk változtatásokat eszközölni egészen addig, amíg a helyzet nem kötelez rá, legyen szó szövetségi, állami, megyei, vagy városi tisztviselőktől származó utasításról. Ugyanakkor egyáltalán nem mutatunk érdeklődést egy olyan rendezvény iránt, ami rajongók nélkül zajlik le.”

Gossage azzal indokolta álláspontját, hogy míg a NASCAR futamokért cserébe a promóter megkapja a televíziós jogdíjakból származó pénzösszeg 65%-át, addig az IndyCar esetében ez az összeg konkrétan nulla.

Ebből adódóan a bajnoksággal szerződésben lévő pályáknak kiemelt szükségük van a jegyeladásokból származó bevételre.

„Az IndyCarban a promóter semmit sem lát a tévés jogdíjakból. Ez az egyik fő probléma, ami odáig vezet, hogy ez a bajnokság még a legjobb napjaiban sem annyira vonzó egy promóter számára. Emiatt lehet látni olyan sok változást is az IndyCar naptárában.”

Ha júniusra nem javul annyit a koronavírus-helyzet, hogy meg lehessen nyitni a lelátókat, akkor Gossage nem zárkózik el egyéb megoldásoktól sem.

A TMS évente két NASCAR Cup-futamot rendez, a tavaszi O’Reilly Auto Parts 500 pedig máris egyike lett azoknak, amelyeket a járvány miatt nem tudtak megrendezni.

Gossage hajlandóságot mutat rá, hogy ha helyzet úgy kívánja, akkor ezt a versenyt, valamint az IndyCar Genesys 600-át későbbi időpontban, egyazon hétvégén belül bonyolítsák le.

A két széria naptárában máris szerepel egy közös forduló, miután az IndyCar indianapolisi GMR Grand Prix-jét a NASCAR július 4-ei programjához csapták hozzá.

„Ez azon alkalmak egyike, amelyeken a felek csak nyerhetnek” – mondta Gossage. „A koncepciónak mindkét szervezet részéről vannak már évek óta támogatói. […] Ha sikerülne [az IndyCar vezérigazgatóját] Mark Milest, [a NASCAR elnökét] Steve Phelpst és az [NBC elnökét] Sam Floodot összeterelnem – akár egy konferenciahívás erejéig – akkor megtörténhet [a közös versenyhétvége]. Az érintettek mind beszélnek velem és úgy fest, támogatják az ötletet, ugyanakkor nem akarnak egy helyiségben tartózkodni, vagy akár csak egy telekonferenciát tartani. Egy nap viszont meg fog történni. Én elszánt vagyok! Egy még magasabb szintre lépve pedig, miért ne lehetne NASCAR Trucks, Xfinity, Cup és IndyCar versenyt is rendezni egyetlen hétvégén? Miért ne?”