A legnagyobb visszatérés – Egy szezonon belül

A legnagyobb visszatérés – Egy szezonon belül
Lee Petty (credit:NASCAR)


A NASCAR hajnalának szupersztárja, Lee Petty teljes szezonos pályafutása során – 1949-59 között – egyszer sem fordul elő, hogy a negyedik helynél rosszabb pozícióban zárt volna összetettben.

A későbbi hétszeres bajnok Richard Petty édesapja összesen három titulust tudhatott magának (1954, 1958, 1959), de könnyedén lehetett volna négyszeres is, ha nem csap le rá Bill France szigora.

A NASCAR-vezér ugyanis frissen megalakult szervezete sikerének érdekében semmitől sem riadt vissza, hogy nehéz helyzetbe hozza a konkurenciát, aminek részeként minden eszközzel igyekezett magához láncolni a legnagyobb sztárokat.

A pilótáknak persze nem tilthatta meg, hogy más bajnokságokban méressék meg magukat, azt viszont megtehette, hogy ez esetben szankcíókat szabjon ki rájuk.

Nem is akármilyet, amit hamarosan Petty a saját bőrén tapasztalt meg.

Lee 1950 júliusában nevezett egy nem a NASCAR által szervezett versenyre, aminek hallatán France azonnali hatállyal törölte a neve mellett szereplő 809 pontot.

A bajnokságot addig vezető Petty így a szezon felében ismét a nulláról kezdhette, de parádés vezetéssel végül sikerült a harmadik helyre visszaverekednie magát összetettben.

Ebből kiindulva el tudjuk képzelni, mekkora verést adott volna a mezőnynek, ha France nem dönt úgy, hogy megmutatja neki, hol a helye.