Wickens: Valószínűleg még nem állok készen a versenyzésre

Wickens: Valószínűleg még nem állok készen a versenyzésre
credit:IndyCar


Szombaton, a Barber Motorsports Park roadján folytatódik az IndyCar iRacing Challenge.

A széria huszonkilenc nevezője között Robert Wickens is megtalálható, aki most először fog versenyezni – még ha csak szimulátorral is – a 2018-as, poconói horrorbukása óta.

A 31 éves kanadai az eredeti tervek szerint már a március 28-ai, Watkins Glen-i versenyen is indult volna, de ez végül meghiúsult köszönhetően annak, hogy nem érkezett meg hozzá időben a speciális kormánykerék.

Mostanra viszont minden, felszereléssel kapcsolatos akadály elhárult, Wickens pedig csütörtök este már virtuálisan pályára is hajthatott az Arrow McLaren SP #6 Dallara-Hondájával. Ez a szám szintén először lesz látható a mezőnyben a baleset óta, miután a csapat úgy döntött, a 6-ost kizárólagosan fenntartja a szerencsétlenül járt versenyző számára.

„Egyszerűen csak izgatott vagyok, hogy végre megint versenyezhetek valamivel” – nyilatkozta pénteki telekonferenciáján Wickens. „Múlt éjszaka vezettem először versenyautót a poconói balesetem óta. Nagyon jó érzés, még akkor is, ha csak virtuálisan történt. Ezzel együtt viszont furcsa is volt. Mentálisan nagyon megterhelő, úgy éreztem, hogy az agyam szétrobban, miközben próbáltam rájönni arra, miként fékezzek kézzel és ilyesmi. Nagyon sok a munka és kevés az idő. Reménykedtem abban, hogy egy kicsit gyorsabban felveszem a ritmust… Sokkal többször megforogtam, mint amire előzetesen számítottam. Ugyanakkor boldog vagyok, hogy visszatérhetek a pályára és újra ezekkel a srácokkal versenyezhetek. Nagyon szórakoztató lesz.”

A 2018-as IndyCar-szezon, valamint ugyanezen év Indianapolis 500-ának legjobb újonca úgy tekint a virtuális viadalra, mint a kezdeti lépésre a tényleges visszatéréséhez vezető úton.

„Amellett, hogy nagyon mókás ez az egész, én hosszú távú projektként tekintek rá annak érdekében, hogy visszaülhessek a versenyautóba. Mindig tudtam, hogy a szimulátor a legjobb mód arra, hogy különböző, kézi vezérlésű fékeket és konfigurációkat próbálhassak ki. Ez az első lépés a százból afelé, hogy ismét az NTT IndyCar Seriesben versenyezhessek. Sajnos azonban az otthoni szimulátorozást elég nagy kihívás helyesen kivitelezni. Én azt szeretném, hogy egy igazán jó alapra építkezhessek, ahonnan lehet fejlődni. A virtuális versenyzést egy rendkívül jó dolognak tartom ahhoz, hogy eljussak arra a pontra, amelyen a teljes kézi irányítással való versenyzés természetessé válik számomra.”

Wickens dolgát tovább nehezíti, hogy a barberi futam az első, otthoni virtuális megmérettetése is lesz. Karrierje korábbi szakaszában már szerzett ugyan tapaszalatot a szimulátorok terén, de ez a mostani kétségkívül óriási kihívásnak ígérkezik számára.

„Nagyon sok fejlesztéssel kapcsolatos munkát végeztem F1-es szimulátorokkal a Red Bull, a Mercedes, a Williams és a Renault jóvoltából. Én afféle színfalak mögötti srác voltam Európában. Tisztában vagyok a szimulátorok működésével, de minden egyes szofver más.”

Wickens saját bevallása szerint jól érzi magát a volán mögött, ugyanakkor arra is figyelmeztetett mindenkit, hogy ne várjanak tőle kiugró eredményt.

„Valószínűleg még nem állok készen a versenyzésre. Egyszerre csak egy lépés megtételére koncentrálok. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogom ezzel a futammal megváltani a világot. A legfontosabb dolog, hogy folyamatosan menjek és a pályán is maradjak. Ez az első számú célom, remélhetőleg nem fogok túl sok hibát elkövetni. Eddig öt, hat kört tudtam csak megtenni kipördülés nélkül, szóval még nagyon sok munka van hátra.”

A virtuális Grand Prix of Alabama magyar idő szerint szombaton, 20:30-kor kezdődik.

A teljes nevezési listát ebben a cikkben lehet megtalálni.