Novemberig is elhúzódhat az IndyCar 2020-as szezonja

Novemberig is elhúzódhat az IndyCar 2020-as szezonja
credit:IndyCar


Az IndyCar jelenlegi forgatókönyve szerint a 2020-as idény május utolsó hétvégéjén, a detroiti duplafordulóval rajtolhat el.

Ahogyan azonban telnek a napok, ennek valószínűsége a koronavírus miatt folyamatosan csökken.

Michigan állam kormányzója egészen április 13-áig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, aminek köszönhetően a Belle Isle Parkban esedékes, utcai versenyekhez szükséges munkálatokat sem lehet folytatni. A járvány terjedését látva pedig szinte borítékolható, hogy ez az időszak még tovább húzódik majd.

A Roger Penske irányítása alatt álló bajnokság a bizonytalanság ellenére rendületlenül dolgozik azon, hogy ebben az évben is képesek legyenek tető alá hozni egy épkézláb idényt.

A RACER értesülései szerint az IndyCar tervei között szerepel, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor a két detroiti, utcai futamot a szeptember 20-án esedékes, Laguna Seca-i versenyt követő időszakra halasszák el.

Ezen kaliforniai viadal az eredeti naptárban még idényzáróként szerepelt, a pálya vezetősége azonban a jelen helyzetre való tekintettel beleegyezett abba, hogy egy másik helyszínnek adja át a potenciálisan bajnokavató futam megrendezésének jogát.

A március 15-ére, szezonnyitónak kiírt Grand Prix of St. Petersburgöt máris átütemezték Laguna Seca utánra – egyelőre még konkrét dátum nélkül.

A floridai utcai verseny, valamint adott esetben a Detroit GP előreláthatólag október első négy hétvégéjének valamelyikén kaphat új időpontot.

A RACER szerint a halasztás szele fenyegeti továbbá a Texas Motor Speedwayen június 6-ára szánt Genesys 600-at is. Ha ez bekövetkezik, akkor a másfél mérföldes ovál szintén októberben köthet ki.

Az IndyCar már korábban bejelentette az indianapolisi Május Hónap programjának teljes halasztását. Ennek értelmében az Indy 500-at augusztus 23-ára pakolták át, míg az IMS roadján esedékes GMR Grand Prix a NASCAR Brickyard 400-ának hétvégéjén, azon belül is július 4-én kapott új időpontot.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy a történelmi jelentőségű NASCAR/IndyCar szuperhétvégét további, közös fordulók is követni fogják.

A stock-car szervezet a május 9-ei, martinsville-i versenyt jelelölte meg a szezonja restartjaként. Ez azonban ellehetetlenülni látszik, miután Virginia állam egészen június 10-éig kijárási korlátozást vezetett be, ezzel együtt pedig megtiltotta, hogy tíz embernél több tartózkodjon egy helyen.

Az ehhez hasonló intézkedések miatt az IndyCar és a NASCAR szorosan együttműködik a színfalak mögött.

Ennek részeként komolyan vizsgálják annak lehetőségét, hogy még több, közös hétvégét iktassanak be a bajnokságok lehető legoptimálisabb levezénylése érdekében.

Ezen fordulók természetesen azon pályákon lehetségesek, amelyek egyaránt szerepelnek mindkét szervezet naptárában, vagyis Richmondban (IC/Cup/Xfinity), Iowában (IC/Xfinity/Trucks), Road Americán (IC/Xfinity), Texasban (IC/Cup/Xfinity/Trucks), Mid-Ohión (IC/Xfinity) és Gatewayen (IC/Trucks).