A 12 éves kormánnyal versenyző Hill nyerte az eNASCAR texasi futamát

A 12 éves kormánnyal versenyző Hill nyerte az eNASCAR texasi futamát

A koronavírus-járvány miatt felerősödött esport-őrület egy pozitív hozadéka, hogy világosan rámutat arra, a magas szintű virtuális versenyzés valóban kivételes képességeket igényel.

Az átlag rajongó – aki mindeddig egyáltalán nem fordított figyelmet a szimulátoros küzdelmekre – könnyedén elkönyvelte magában, hogy az iRacing és társai csak egyszerű „játékok”, az ebben vitézkedőket pedig félszemmel is lenyomná egy hivatásos pályaversenyző.

Manapság viszont már mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a virutális és valódi sport igenis eltér egymástól.

A veterán szimulátorosként számon tartott Timmy Hill győzelme az eNASCAR texasi fordulóján erre egy újabb remek példa lett.


A 27 éves marylandit 2011-ben a NASCAR nemzeti másodosztálya, a Nationwide Series (ma: Xfinity) legjobb újoncának választották, azóta viszont csak részidiős programokat tud teljesíteni. Hill megfordult a harmadosztályú Trucksban és a királykategóriában, a Cupban is, futamgyőzelmet azonban egyet sem sikerült szereznie.

Virtuáis statisztikái viszont már sokkal impozánsabbak. A mostani eNASCAR-futam az 1677. iRacing-bevetése volt, ebből immár a 674.-et megnyerve.

A Texas Motor Speedway 1.5 mérföldes oválján rendezett versenyt Hill a tizedik helyről kezdhette meg. A végül a győzelmét érő vezető pozíciót négy körrel a vége előtt kaparintotta meg, miután megelőzte a Hendrick Motorsports üdvöskéjét, William Byront.

Az első helyet pedig ezt követően már az overtime-szakasz ellenére sem engedte ki a kezei közül.

Hill egyébként több kollégájával ellentétben nem high-tech felszereléssel versenyzett, hanem az asztalnál ülve, egy tizenkét éves kormányt tekergetve.

Összehasonlításként például Denny Hamlin egy közel ötvenezer dollár értékű szimulátorral méreti meg magát, amelybe többek között még mozgásérzékelő szenzorokat is beépítettek.


A második helyen Ryan Preece ért célba, míg harmadikként Garrett Smithley látta meg a kockás zászlót.

A top 5-be befért még Landon Cassill, valamint Alex Bowman is.

Az első, homesteadi futamot a másodikként zárt Dale Earnhardt Jr. ezúttal a hatodik lett.

A verseny során a legtöbb, szám szerint 80 körön át az élen állt Byronnak végül be kellett érnie a hetedik hellyel.

A regnáló Cup-bajnok Kyle Busch csak a 17. lett, míg az egy nappal korábban – virtuálisan – az IndyCarban is bemutatkozott Jimmie Johnson a 19.-ként zárt.

A homesteadi futam legjobbja, azaz Hamlin ezúttal csak a 24. helyet tudta elcsípni.

A végére pedig egy érdekesség, Hill és Smithley személyében csak két pilóta mondhatja el magáról, hogy az eddigi mindkét eNASCAR-versenyt a top 5-ben tudta befejezni.
hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy