Roger Penske lemond a teljes fizetéséről

Roger Penske lemond a teljes fizetéséről
credit:IndyCar


A koronavírusnak már most érezhető gazdasági hatásai vannak világszerte, miközben senki sem tudja megmondani, hogy mikor fog a járvány lecsengeni.

A globális leállás következtében – akárcsak minden más szegmens – a motorsportok is komoly anyagi nehézségekkel kénytelenek szembesülni, ebből adódóan pedig, Michael Shank szavaival élve biztosra vehető, hogy „lesznek holttestek” a különböző bajnokságok csapatait tekintve.

A legtöbb szervezet/vállalat máris jelentős megszorításokat léptetett életbe.

Közéjük tartozik a többek közt az IndyCart és az Indianapolis Motorspeedwayt tulajdonló, elsődlegesen azonban a szállítmányozásban érdekelt Penske Corporation is.

Az Autoweek birtokába jutott dokumentum szerint Penske-ék jelentős mértékben csökkenteni fogják a vezető tisztviselők bérét, az elbocsátásokat azonban – a szállítmányzástól kezdve az autósportig – előreláthatólag még így sem tudják elkerülni.

Roger Penske, valamint a PC elnöke, Rob Kurnick a teljes fizetéséről lemond a járvány időszaka alatt, emellett pedig az igazgatótanács tagjai is eltekintenek a bérkompenzációtól az elkövetkező hat hónap során.

A körlevelet a Penske Corporation égisze alá tartozó cégek mintegy 60.000 dolgozója kapta meg világszerte, akik közül a vállalat állítása szerint csak elenyészően kevesen érintettek jelenleg a koronavírus-fertőzésben.

A járvány miatt a PC valamennyi kirendeltségét bezárta Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztráliában.

Utóbbi két országban egyedül csak a szervizeléssel, alkatrész-kereskedelemmel kapcsolatos egységeik tartanak nyitva.

Az USA-ban egyelőre a szállítmányozással, valamint autókereskedelemmel foglalkozó érdekeltségeik működhetnek tovább, mivel a törvények szerint ezek szükségesként vannak nyilvántartva.

Az Associated Pressnek adott legfrissebb interjújában Roger Penske úgy fogalmazott, hogy egyelőre öt hónapra terveznek. Ha a járvány ennél tovább tart, akkor viszont jóval nagyobb problémákkal lesznek kénytelenek szembesülni.

A Penske autósportban érdekelt csapatainak Észak-Karolina-i főhadiszállása szintén leállt, miután Roy Cooper kormányzó elrendelte, hogy csak a mindennapi élethez szükséges egységek működhetnek tovább.

A krízis előtti forgatókönyv még arról szólt, hogy a 2020-as év lehet Roger Penske impozáns karrierjének csúcsa. A 83 éves üzletember idén januárban vette át az IMS és az IndyCar kormányrúdját, amelynek legnagyobb ünnepét a 104. Indianapolis 500 jelenti. A járvány miatt azonban a széria motorjai leghamarabb csak május 30-án, Detroitban bőghetnek fel, az 500-at pedig – jelen állás szerint – egészen augusztus 23-áig halasztották el.