A NASCAR az összes elnapolt versenyét lefutná még szeptember előtt

A NASCAR az összes elnapolt versenyét lefutná még szeptember előtt
credit:NASCAR

Bár a Fehér Ház és független szakértők egybehangzó állítása szerint a koronavírus-járvány augusztusig, vagy még tovább is eltarthat az USA-ban, a NASCAR azonban igyekszik optimista maradni.

Olyannyira, hogy a királykategória, vagyis a Cup eddig elhalasztott hét versenyhétvégéjét (plusz a charlotte-i, pontozáson kívüli all-star futamot) be akarják pótolni lehetőleg még a rájátszás szeptember 6-ai rajtja előtt, a szezont pedig az eredeti terveknek megfelelően november 8-án, a Phoenix Racewayen zárnák le.

A naptár átütemezését nehezíti viszont, hogy csak három szabad hétvége áll rendelkezésre a nyár folyamán, amelyet az olimpia miatt hagytak üresen.

„A helyzet folyamatosan változik, ezért csak a jelenről tudok beszélni” – mondta keddi telekonferenciáján a NASCAR elnöke, Steve Phelps. „Jelen pillanatban Phoenixen akarjuk befejezni az idényt, a rájátszás menetrendjét pedig teljesen érintetlenül hagynánk. Nagyon sok, különböző megoldást vizsgálunk. Nem szolgálhatok részletekkel esetleges hét közepén rendezendő futamokról, de hallottam már duplafordulók lehetőségéről és másokról is. Mint mondtam, nagyon sok opció van terítéken. Rendületlenül dolgozunk együtt a csapatainkkal és a versenypályákkal, hogy biztosak legyünk abban, a felmerülő ötletek egyben megvalósíthatóak is legyenek.”

A felfüggesztett hét tavaszi versenyből hármat (Bristol, Texas, Talladega) is olyan pályákon rendeztek volna, amelyek a rájátszásban is szerepelnek. Phelps azonban reménykedik benne, nem fog sor kerülni arra, hogy ezen futamokat végül ősszel, duplafordulók képében kelljen bepótolni.

A NASCAR aktuális tervei szerint május 8-án, Martinsville-en tér vissza. Azt viszont nem tudni, hogy ezen fordulót – már ha megvalósul –, valamint az utána következőket nézőkkel, vagy üres lelátók előtt futják-e.

„Fontolgatjuk-e, hogy a szezon minél hamarabb történő újraindításának érdekében zárt kapuk mögött rendezünk versenyeket? Igen, ez is az asztalon van, de őszintén szólva nem tudom. A dolgok gyorsan változnak, különösen a tömegrendezvények szigorítására vonatkozó számok tekintetében. Szorosan együtt dolgozunk a saját egészsgügyi szakembereinkkel, továbbá számos, fertőző betegségekre specializálódott szakértővel, akik segítenek abban, hogy eldöntsük érdemes-e rögtön helyszíni nézők előtt versenyeznünk, vagy inkább az üres lelátókat válasszuk.”

A járvány miatti kényszerszünet anyagi értelemben is rendkívül érzékenyen érinti a csapatokat és pilótáikat. Ennek apropóján felmerült a kérdés, hogy a NASCAR szándékozik-e segítséget nyújtani a bajba került alakulatoknak.

„Nem tudok konkrétumot mondani támogatásokról, vagy hasonlókról” – válaszolta Phelps. „Hogy aggodalommal tölt-e el bennünket a csapataink pénzügyi helyzete? Természetesen igen. Szorosan együttműködünk velük, továbbá a részvényeseinkkel és egyéb partnereinkkel is, hogy biztosak legyünk abban, mindannyian képesek leszünk anyagi értelemben is átvészelni ezt a krízist. Jelen pillanatban nagyon sok a változó. Az akadályok viszont mindig is megjelentek a szervezetünk előtt, de ezeket rendre át is ugrottuk. Nyilvánvalóan a mostani nem egy könnyű helyzet, de itt a NASCAR-ban közösen, egy emberként próbáljuk kezelni. Igazán büszke vagyok arra, hogy mindannyian összetartunk, próbáljuk segíteni egymást, hogy a lehető legjobban jöjjünk ebből az időszakból. Ismétlem viszont, hogy ez egy rendkívül nehéz helyzet.”hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy