Newgarden: Az F1 lenézi az amerikai versenyzőket

Newgarden: Az F1 lenézi az amerikai versenyzőket
credit:IndyCar


Josef Newgarden elismerte, szívesen megméretné magát a Forma-1-ben, amerikaiként azonban erre nagyon kevés esélyt lát.

„Tizenhét éves koromban elmentem Európába” – nyilatkozta a kétszeres, egyben regnáló IndyCar-bajnok a New York Timesnak. „Szerettem volna maradni és megpróbálni eljutni az F1-ig. Jól teljesítettem, de a második évem végére elfogyott a pénzem. Szívesen versenyeznék a Forma 1-ben, de manapság nagyon nehéz dolga van egy amerikainak.”

Newgarden szerint az sem segít a feltörekvő versenyzőknek, hogy az F1-ben csak kevés olyan csapat van, amelyekkel kimagasló eredményt lehet elérni.

A Forma 1 nagyon csillogó és vonzó, ha viszont nem egy Ferrariban vagy egy Mercedesben ülsz, akkor fel sem tűnsz, mert nulla esélyed van arra, hogy nyerj. Ez elcsüggeszt. Őszinte leszek, [az F1-esek] egy kicsit lenézik az amerikaiakat ami igazán hülyeség. Vannak tehetségeink, akik ha jókor, jó autóba kerülnének gond nélkül képesek lennének bajnokságot nyerni.”

Josef a 2009-es Brit Formula Ford bajnokságot a második helyen zárta, miután a szezon huszonöt fordulójából kilencet megnyert. Ekkor bukkant fel egy befektető, aki vállalta, hogy hosszú távon támogatja a karrierjének folytatását. Az ígért pénzösszeg azonban soha nem érkezett meg, a „szponzor” pedig felszívódott.

Néhány héttel ezután azonban Newgarden mégis lehetőséget kapott a Carlintól a GP3-ban való bemutatkozásra. A szezonja viszont maga lett a katasztrófa, amit jól szemléltet, hogy csak egyetlen pole-t és top 5-ös helyet tudott csak felmutatni, ami összetettben a 18. helyre lett elég.

Érdekesség, hogy a bajnoki címet az IndyCarban szintén megfordult Esteban Gutierrez szerezte meg Robert Wickens előtt. A negyedikként az az Alexander Rossi zárt, akit később az F1 leendő amerikai pilótájaként tartottak számon, végül azonban ő is hazájában találta meg számításait.

A későbbiekben szintén az IndyCarban körözött a nyolcadik pozíciót megszerezett James Jakes, valamint a tizedikként rangsorolt Stefano Coletti is.

Az üres pénztárcájú Newgarden 2011-ben visszatért az USA-ba és rögtön meg is nyerte az Indy Lights bajnoki címét, a következő évben pedig már az IndyCarban róhatta a köröket, a többi pedig már előttünk íródó történelem.

A most 29 éves pilóta a széria legpatinásabb csapatának, a Team Penske-nek vezet, a célja pedig az, hogy idén már egy Indianapolis 500 győzelemmel is bővítse statisztikáit.

Newgarden erre a sikerre olyannyira vágyik, hogy saját bevallása szerint ha választás kérdése lenne, akkor még a harmadik IndyCar bajnoki címéről is lemondana a legendás verseny első helyéért cserébe.