Az IndyCar szezonnyitója is veszélybe kerülhet a koronavírus miatt?

Az IndyCar szezonnyitója is veszélybe kerülhet a koronavírus miatt?
credit:IndyCar


A tervek szerint március 15-én, a floridai St. Petersburg utcáin rajtol el a 2020-as IndyCar-szezon.

Előfordulhat azonban, hogy a koronavírus-járvány miatt veszélybe kerül a verseny megrendezése.

Március 2-án, kedden ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy egymás után két ember tesztje is pozitív lett a Tampa Bay-i körzetben – ott, ahol szűk két hét múlva az IndyCar mezőnye is bevetésre készül.

„Folyamatosan figyeljük a koronavírussal kapcsolatos eseményeket és az az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ, valamint a floridai egészségügyi hatóság által kiadott közleményeket” – nyilatkozta szűkszavúan a Tampa Bay Timesnak (TBT) Steve Bidlack, a Grand Prix of St. Petersburg promótereként jegyzett Green Savoree Racing Promotions kommunikációs menedzsere.

Bár pontos számokat nem szoktak közreadni, a TBT információi szerint a futam az elmúlt években 49 különböző államból vonzott rajongókat a városba, ezzel kimagasló helyszíni nézőszámot produkálva.

A St. Petersburg-i ideiglenes utcai pálya 2003-ban mutatkozott be a CART-ban, a következő szezonban azonban a szervezők közötti vita miatt kikerült széria állomásai közül.

A floridai helyszín 2005-ben már a konkurens Indy Racing League naptárának részeként tért vissza, mint annak legelső, nem oválon rendezett fordulója. A Grand Prix of St. Petersburg egyike volt azon versenyeknek, amelyek a 2008-as, immár újra egységes IndyCar menetrendjében is helyet kaptak.

A következő évtől kezdve – a 2010-es idényt leszámítva – folyamatosan szezonnyitóként funkcionált, bár a 2015-ös bajnokságban betöltött ezen szerepe csak azt követően hárult rá, hogy a brazíliavárosi futam törlésre került.

A koronavírus minden túlzás nélkül az egész világot a feje tetejére állította.

Számos tömegrendezvényt kellett már lefújni, beleértve a motorsportot érintő eseményeket is.

Nem rendezik meg – legalábbis az előzetesen tervezett időpontokban – a Forma-1 Kínai Nagydíját, a MotoGP katari és thaiföldi versenyeit, továbbá a Super Formula suzukai szezonnyitóját sem.

A sor pedig minden valószínűség szerint tovább fog bővülni.