Alonso nem zárja ki, hogy az Indy 500 mellett más IndyCar-futamokon is elindul

Alonso nem zárja ki, hogy az Indy 500 mellett más IndyCar-futamokon is elindul
credit:IndyCar


Immár hivatalosnak tekinthető, hogy Fernando Alonso az Arrow McLaren SP színeiben vág neki újra az Indianapolis 500-nak.

A spanyol szupersztár karrierje során immár harmadik alkalommal teszi tiszteletét a legendás versenyen. 2017-es debütálása minden minden várakozást felülmúlt: a kvalifikáción az ötödik rajthelyet szerezte meg, magán a futamon pedig 27 körön át a vezető pozíciót is magáénak tudhatta. A jó eredménytől azonban a hajrában búcsút vehetett, miután a Honda-erőforrás megadta magát.

Alonso a csak erre a versenyre, teljesen önállóan nevezett McLaren Racinggel tért vissza 2019-ben, a nagy elánnal beharangozott program azonban tragikomédiává fajult, az amatőr hibáknak hála pedig nem is tudták bejuttatni az autót a mezőnybe.

A most 38 éves pilóta korábban többször is elmondta, hogy megviselte a fiaskó. A lelkesedését az Indy 500 iránt azonban egy cseppet sem csökkentette.

Tavaly kudarcot vallottunk, nem álltunk készen erre a kihívásra” – mondta Alonso a minap tartott telekonferenciáján. „Ez a sport viszont tele van ehhez hasonló példákkal. Sokszor el kell buknod az életben, hogy aztán tanulhass és végül sikert kovácsolhass belőle. Száz százalékig biztos voltam abban, hogy visszatérek. Ez a verseny előtte, alatta és utána is egyszerűen varázslatos.

A McLaren idén már az IndyCarban veteránnak számító Schmidt Peterson Motorsports-cal fúzióra lépve vág neki nem csak az 500-nak, de a komplett szezonnak is.

Patricio O’Ward aeroscreennel felszerelt irodája (credit:Arrow McLaren SP)

Az 5-ös és 7-es számmal jelölt Dallara-Chevyket két ifjú titán, Patricio O’Ward, valamint Oliver Askew vezeti az év valamennyi versenyén.

Jó teljesítményt nyújtottak a COTA-n [a február közepén rendezett kollektív teszten – a szerk.], tisztán látszik, hogy versenyképesség tekintetében a mostani teljesen más lesz a tavalyi évhez képest” – véli Alonso, akinek főmérnöke a paddock egyik legjobb szakemberének tartott Craig Hampson lesz.

Szerintem Oliver [Askew] óriási tehetség és Pato [O’Ward] is egy rendkívül bátor, félelmet nem ismerő, nagy kvalitású versenyző. Nekem már hosszú évek tapaszatalata van a hátam mögött, de nem oválokon. Muszáj lesz segítenünk egymást és összedolgozni. Ott van Sam [Schmidt], Craig [Hampson] és Gil [de Ferran], akik mind nagy tapasztattal bírnak és már sokat nyertek itt. Véleményem szerint ha közösen hajtunk előre, akkor egy igazán jó csapat leszünk.”

Alonso az Indy 500-on kívül jelenleg nincs elkötelezve egyetlen bajnokság iránt sem. Innen adja magát a kérdés, hogy vajon számítani lehet-e idén a felbukkanására más IndyCar-futamokon is.

„Ez a téma mindkét csapattal [korábban az Andretti Autosporttal, majd a McLarennel] is a tárgyalások részét képezte” – mondta Alonso. „Még mindig nyitott a dolog. Vannak, akik szerint az év későbbi részében lehetséges volna, hogy tapasztalatot szerezzek egy normál IndyCar-versenyen is, hogy lássam, milyen. Én arra gondoltam, hogy talán az Indy 500 előtt lehetne megejteni a felkészülésem miatt. Ebben az évben nem vezetek az F1-ben, sem pedig a WEC-ben, a legutolsó versenyem pedig a Dakar volt, ami egy teljesen eltérő stílust képvisel. Egy futam, vagy egy extra teszt segítség lenne nekem, még akkor is, ha nem oválról van szó. A dolgok tárgyalások alatt vannak.”

Az AMSP, Sam Schmidt elárulta, hogy előzetesen szóba került az oviedói részvétele az Indianapolis Motor Speedway roadján május 9-én esedékes IndyCar GP-n is, ehhez azonban szükség lenne további anyagi támogatásra.

„Nézzék, vannak lehetőségek, de nem rajtam múlik száz százalékban” – folytatta Alonso. „Még több teszt, szimulátorozás, versenyek…Bármi, amit az Indy 500 előtt csinálnék csak még inkább a hasznomra válna a felkészülés terén.

A spanyol ugyanakkor leszögezte, hogy csakis akkor érné meg számára a program kiterjesztése, ha az egyáltalán nem veszélyeztetné az 500-ra való, tökéletes előkészületeket.

„Nem szeretnék semmilyen gondot okozni a felkészülésemnek. Ezekről a dolgokról még beszélni fogunk a csapattal, mivel nekik több tapasztalatuk van ebben, mint nekem. Zakkel, Gillel és Sammel közösen ki fogjuk találni, mi is a legjobb. Ahogyan már mondtam, több dologra nyitott vagyok, mint korábban.”