HIVATALOS: Fernando Alonso a McLarennel tér vissza az Indy 500-ra!

HIVATALOS: Fernando Alonso a McLarennel tér vissza az Indy 500-ra!
credit:IndyCar


Hónapokon át tartó, szappanoperába illő fordulatok után immár hivatalossá vált, hogy Fernando Alonso az Arrow McLaren SP színeiben vág neki a 104. Indy 500-nak.

A spanyol versenyző a gárda harmadik számú, 66-os Dallara-Chevyjével kísérli meg kvalifikálni magát a legendás versenyre.

Az autó kiemelt szponzora a Ruoff Mortgage lesz.

A tavalyi évben voltak némi problémáink, nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan azt terveztük” – nyilatkozta visszatérése kapcsán Alonso. „[Az Indy 500] nyilvánvalóan a motorsport-naptár egyik legikonikusabb versenye, én pedig rendkívül boldog vagyok, hogy ismét ott lehetek a Május Hónapban. Ha egyszer megtapasztalod az Indy 500-at, akkor az már örökké a szívedben marad. A rajongók elképesztőek, a show hihetetlen, a verseny maga pedig a legnagyszerűbb. 2017-ben versenyképesek lehettünk, éreztük az adrenalint. Jelenleg az Indy 500 képezi a legnagyobb prioritást számomra.”


Az eredeti tervek szerint Alonso az Andretti Autosporttal – amellyel három évvel ezelőtt, még a McLaren és a Honda támogatásával debütált – tervezte az idei 500-at is.

A projekt azonban kútba esett, a 38 éves szupersztár pedig visszatér ahhoz a gárdához, amellyel tavaly már szintén nekivágott a világhírű oválfutamnak.

Az akkor még teljesen önállóan nevezett, az Indy 500-hoz meglehetősen amatőr módon hozzáállt McLaren Racing nem tudta beverekedni magát a 33 fős mezőnybe, így Alonso végül csak nézőként követhette a verseny eseményeit.

A helyzet azonban idén teljesen más. A wokingiak immár az IndyCarban veteránnak számító Schmidt Peterson Motorsports-cal fúzióra lépve, teljes szezonos csapatként képviseltetik magukat a szériában.

Az Arrow McLaren SP néven futó gárda két autót indít az év összes fordulóján Patricio O’Warddal és Oliver Askew-val a volán mögött.

„Már tavaly is mondtam, hogy más opciókat is megvizsgálok” – folytatta Alonso. „Az Andretti és a McLaren azon csapatok, amelyeknél otthon érzem magam. Végül természetes választásnak tűnt, hogy a McLarennel induljak, különösen a tavalyi év után és visszaadjak valamit a rajongóknak az akkori csalódás miatt. Az Indy 500 a csúcs számomra az összes verseny közül, amelyeken eddig részt vettem. Az atmoszféra, az adrenalin, a tradíciók, a futam előtti ünnepélyes pillanatok… még a tej is. Hűtőben érkezik vasárnap reggel és egyenesen a Pagodába viszik. Ezek azok a dolgok, amelyekből versenyzőként megérzed a fontosságát, hogy mennyire óriási is ez a futam világviszonylatban.”

Az Andrettiékkel való tárgyalások idején felmerült, hogy Alonso az Indianapolis 500 után indulhat más IndyCar-futamokon is.

Zak Brown azonban most leszögezte, hogy az Arrow McLaren SP-nél egyelőre csak az indianapolisi forduló van lefixálva.

„Jelen pillanatban Fernando tűélesen csak az Indy 500-ra fókuszál” – mondta az üzletember a RACER-nek. „Az ajtó nyitva van, de jelenleg nincsenek tervbe véve további futamok Indyn kívül.”

A csapat társtulajdonosa, Sam Schmidt hozzátette, hogy előzetesen szóba került a spanyol részvétele az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén május 9-én rendezendő IndyCar GP-n is, ehhez azonban szükség lenne további anyagi támogatásra.

Az aktuális terv szerint Alonso az IMS oválján április 30-án esedékes nyílt teszten próbálhatja ki először az aeroscreennel felszerelt #66 Dallara-Chevyt.