Kialakult a Daytona 500 rajtrácsa

Kialakult a Daytona 500 rajtrácsa


Helyi idő szerint csütörtök éjjel lezajlott a Bluegreen Vacations Duel, amelynek során megszületett a 2020-as Daytona 500 teljes rajtrácsa.

A pole pozíciós, valamint a mellőle induló versenyző kiléte már a múlt hétvégén lebonyolított, egykörös kvalifikáción eldőlt. Ennek értelmében a legendás futam eléről Ricky Stenhause Jr. várhatja a rajtot, míg a második pozícióból Alex Bowman indulhat.

A mezőny felállása a harmadik helytől lefelé azonban ekkor még nyitott maradt, ugyanis arra a hagyományoknak megfelelően két, egyenként 150 mérföldes kvalifikációs futam tette ki a pontot.

Az első, egy rövid esőszünet miatt kicsit eltolódott duelt a tavalyi évhez hasonlóan Joey Logano nyerte. A Team Penske pilótája mögött Aric Almirola, Ryan Newman, Brad Keselowski és Bubba Wallace tette teljessé a top 5-öt.

A felhőtlenül, a biztos pole tudatában versenyző Stenhouse Jr. a nyolcadikként ért célba.

A második duel a Hendrick Motorsportsos William Byron sikerét hozta.

A 22 éves amerikai három körrel a leintés előtt vette át a vezetést Kevin Harvicktól. Ebben nagy szerepet játszott a Chip Ganassi Racinges Kurt Busch, aki hátulról tolva segítette kollégáját az előzés végrehajtásában.

Ezen verseny második és harmadik helyén Jimmie Johnson, valamint Kyle Larson zárt.

A 34 körön át élen haladt Harvick végül csak a negyedik pozícióban haladt át a kockás zászló alatt.

A dueleknek azonban néhány pilóta és csapat számára sokkal több jelentősége volt, mint az egyszerű rajtpozíció.A NASCAR Cup szabályai alapján a szám szerint 36, charterrel rendelkező autónak alanyi jogon jár a naptár valamennyi futamán való részvétel.

A rajtrács maximális létszáma negyven versenygépben van meghatározva, így mindössze négy nyitott hely állt rendelkezésre a Daytona 500-ra nevezett hét, charter nélküli csapatnak.

Közülük a legmagasabb helyezést Timmy Hill kaparintotta meg, aki a 16.-ként fejezte be a második duelt. A 26 éves marylandinek hála az MBM Motorsports már biztosan ott lesz vasárnap a Daytona 500-on.

Szintén bent van a mezőnyben a Hill mögött közvetlenül célba ért, Beard Motorsportsos Brandan Gaughan is.

A Kaulig Racing és a Premium Motorsports ugyancsak boldog lehet, miután versenyzőik, Justin Haley és Reed Sorenson a Daytona 500-at érő 17-18. pozícióban fejezték be az első kvalifikációs futamot.

Innentől fogva viszont már csak nézőként követheti az eseményeket Daniel Suarez. A Gaunt Brothers Racing 96-os Toyotáját vezető mexikói az első duel 30. körében ütközött Ryan Blaneyvel, aminek következtében véget is ért neki a verseny, ez pedig egyet jelentett a D500-tól való búcsújával.

A második kvalifikációs futamon vezető JJ Yeley szintén baleset miatt nem tudta beverekedni magát a vasárnapi viadal mezőnyébe.

Az MBM Motorsports öröme sem lehet felhőtlen, mivel Hill sikere mellett azt is el kellett könyvelniük, hogy másik pilótájuk, Chad Finchum már nem tudta eljuttatni autóját a Daytona 500-ra.


A 2020-as Daytona 500 rajtrácsa: