Marco Andretti beiratkozik egy versenyzőiskolába

Marco Andretti beiraktozik egy versenyzőiskolába
credit:IndyCar


Saját bevallása szerint pályafutása legrosszabb évét teljesítette 2019-ben Marco Andretti.

A 32 éves versenyző a kiábrándító 16. pozícióban zárta a tavalyi IndyCar szezont, amelynek során a legjobb helyezése két 6. hely volt a COTA-n és Detroitban. Az erősségének tarott Indianapolis 500-on sem tudott maradandót produkálni, miután csak a 26.-ként zárt, öt kör hátrányban.

Andretti idén már a tizenötödik szezonját kezdi meg az amerikai open-wheel szakág csúcsán, de ezidő alatt mindössze két győzelmet tud felmutatni a 2006-os sonomai, majd a 2011-es iowai fordulókról.

Marcónak ráadásul nem csak a nyeretlenségi sorozata rekord hosszú, hiszen még dobogós pozíciót sem tud felmutatni a 2015-ös, fontanai verseny óta.

Az amerikai – aki az utóbbi években már társtulajdonosként is beszállta az általa vezetett, édesapja, Michael Andretti, valamint Bryan Herta által indított 98-as Dallara-Hondába – érthető módon rendkívül frusztrált.

Olyannyira, hogy nem rest újra „iskolapadba” ülni.

Marco a Rob Wilson tulajdonában lévő versenyzőiskolában fog leckéket venni annak érdekében, hogy javuljon a pályán nyújtott teljesítménye.

„Nagyon kritikus vagyok magammal szemben és azt kell mondjam, a kvalifikációk egyszerűen kicsináltak” – vallotta be az Autosportnak Andretti, akit 2006-ban még az IndyCar legnagyobb reménységének tartottak.

„A legtöbb pályán a végeredmény nagyban függ a rajtpozíciódtól, ezért hátulról indulva nem reménykedhetsz átütő versenyben, hacsak nincs eső, vagy sok sárga zászló. Magukon a futamokon összességében jónak tartom magam, gyakrabban javítok a rajthelyemhez képest, mint fordítva, de a kiemelkedő eredményhez muszáj elölről indulni.”

Andretti versenymérnöke idén újra az a Garrett Mothersead lesz, akivel 2013-ban már együtt dolgozott. Közösen azt a szezont az ötödikként fejezték be.

Abban az évben nagyon sok dolgot véghez vittünk, amit idén megpróbálunk megismételni. A szezon előtt még visszamegyek Wilson vezetéstechnikai iskolájába is. Egy kicsit lelassítok annak érdekében, hogy végül gyors legyek. Ránézésre azt mondanád, hogy ugyan, csak keményebben kellene vezetnem, az igazság viszont az, hogy a legtöbbször ennek pont az ellentéte az igaz.”

Andretti a hosszú évek pályán történt szenvedése, ezzel együtt pedig a rajongók éles kritikái közepette sem vesztette el lelkesedését.

„Muszáj teljesítenem, trófeákat szereznem. Mindent bele akarok adni, amit csak versenyzőként tudok fizikális és mentális értelemben is. A mostani holtszezon a szokásosnál is hosszabb, mivel az aeroscreen elemeinek leszállítása csúszott, így a tesztek is később kezdődtek el. Nem elég az, hogy csak futok a futópadon, attól megőrülnék. Mindent megteszek azért, hogy kihozzam a tőlem telhető maximumot ebből az évből. Ez a szezon rendkívül fontos lesz nekem.”