Jöhetnek az utcai versenyek a NASCAR-ba?

Jöhetnek az utcai versenyek a NASCAR-ba?
credit:NASCAR


Óriási változások előtt áll a NASCAR királykategóriája, a Cup. Jövőre érkezik az új generációs autó, a további tervek szerint pedig – az IndyCarhoz hasonlóan – akár már 2022-től jöhetnek a hibrid erőforrások is azzal a nem titkolt szándékkal, hogy általuk több gyártót lehet a bajnokságba csábítani.

A szervezet azonban itt nem áll meg és a nagy „reformáció” közepette a versenynaptárt tekintve is szeretnének pár radikális mósodítást eszközölni.

Ezek közül is a legérdekesebb forgatókönyvnek az utcai versenyek beiktatása számít.

Ennek kapcsán már több pletyka napvilágot látott, most azonban először fordult elő, hogy egy magas rangú NASCAR-tisztviselő is megerősítette az erre vonatkozó törekvéseket.

A szervezet elnöke, Steve Phelps a Sports Business Journalnak elárulta, vizsgálják annak lehetőségét, hogy utcai futamokat rendezzenek, méghozzá sportstadionok körül.

A potenciális helyszínek között szerepel a Los Angeles Coliseum, valamint a chicagói Soldier Field. Utóbbi létesítmény a múltban egyszer már vendégül is látta a NASCAR mezőnyét.

Az 1956-os Grand National (a mai Cup őse) szezonban a létesítményen belül alakítottak ki egy félmérföldes pályát. Ezt a futamot a NASCAR történetének egyik legelső szupersztárja, a tragikus sorsú Fireball Roberts nyerte.

A bajnokság jelenlegi menetrendje összesen 36 pontozásos versenyt tartalmaz, ebből kettőt rendeznek klasszikus roadon (Sonoma, Watkins Glen), egyet pedig a Charlotte Motor Speedway rovalján.

A 2021-es Cup-naptárt várhatóan áprilisban hozzák nyilvánosságra.