Jimmie Johnson jövőre már az IndyCarban debütálna

Jimmie Johnson jövőre már az IndyCarban debütálna
credit:NASCAR


Egy valódi szupersztár figyelő tekintete előtt kezdődött el az IndyCar idei első, kollektív tesztsorozata a Circuit of the Americason.

Az aeroscreennel felszerelt autók azonban az első nap délelőttjén még nem tudtak érdemi munkát végezni az esős és rendkívül hideg időjárás miatt.

Miközben a jelenlévők a körülmények javulására vártak, a média figyelme az Arrow McLaren SP pitjében tartózkodó Jimmie Johnsonra fókuszált.

A NASCAR-karrierjére az idei év végén pontot tevő hétszeres bajnok Zak Brown meghívásának eleget téve érkezett az austini pályára.

Johnson már korábban is leszögezte, hogy a stock-carból történő visszavonulása után sem szándékozik nyugdíjazni magát. A 44 éves élő legenda egy komplett bakancslistával rendelkezik a 2021-től felszabaduló idejére, aminek az IndyCar is részét képezi.

„Azért vagyok itt, hogy szórakozzak egyet” – nyilatkozta az NBC-nek Johnson, aki a teszt reggelén rendezett versenyzői eligazításon is tiszteletét tette. „Van néhány jó barátom itt Austinban, beleértve a McLarennél lévőket is.”

A Hendrick Motorsports ikonja elárulta, hogy a 2018 novemberi, Fernando Alonsóval történt autócseréje folyamán kötött jó ismeretséget Zak Brownnal, az üzletemberrel pedig azóta is folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Johnson elmondása szerint amikor megszilárdult a döntése a visszavonulásával kapcsolatban, hirtelen leesett neki, hogy ennek következtében rengeteg szabadideje lesz. Ezt pedig ki is akarja használni és olyan versenyeken is elindulni, amelyek addig a NASCAR-kötelezettségei miatt kivitelezhetetlennek számítottak.

„Nagyon sok dolgot ki akarok próbálni. Közéjük tartozik az IndyCar, de szeretnék sportautózni is. Az IndyCar aeroscreenjét hatalmas dolognak tartom biztonsági szempontból. Én eleve ahhoz szoktam hozzá, hogy tető van a fejem felett és egy szélvédő előttem. Az aeroscreen miatt megnőtt az érdeklődésem a széria iránt. Gyerekként rendszeresen kijártam a Long Beach GP-re, nagy IndyCar rajongó voltam, Rick Mears volt a hősöm és arra készültem, hogy egy napon ott fogok versenyezni. Végül azonban a karrierem más irányt vett. A bakancslistámon viszont rajta van, hogy kipróbáljak egy Indy-autót és ha úgy alakul, versenyezzek is vele.”

Johnson azt is felfedte, bő egy évtizeddel ezelőtt karnyújtásnyira volt attól, hogy elinduljon az Indy 500-on. A bajnok már korábban leszögezte, hogy a jövőt tekintve viszont ez a futam már nem opció számára, mivel azóta, hogy gyerekei vannak túlságosan is kockázatosnak ítéli meg az open-wheel oválfutamokat.

Az IndyCar mellett Johnson szeretne nekivágni Le Mans-nak, szívesen indulna újra a daytonai 24 óráson, továbbá szívesen visszatérne off-road gyökereihez is. A motorsport mellett be akar iktatni ironman viadalokat, maratoni futóversenyeket és az eddigieknél is komolyabb hangsúlyt fektetne a hegyi kerékpározásra.

„Ki szeretném pipálni a bakancslistámat. Erről fog szólni a 2021-es évem a volán mögött és azon kívl is, de természetesen csak úgy, hogy mindez ne menjen a családommal töltött idő rovására.”

JJ-re azonban még ezelőtt vár egy utolsó szezon a NASCAR királykategóriájában, kezdve a most vasárnap esedékes Daytona 500-zal.