Az IndyCar mezőnye tárt karokkal fogadná Jimmie Johnsont

Az IndyCar mezőnye tárt karokkal fogadná Jimmie Johnsont
credit: Graham Rahal/Twitter


Jimmie Johnson az Arrow McLaren SP, azon belül is Zak Brown vendégeként tette tiszteletét az IndyCar austini kollektív tesztjén.

A NASCAR-ból az idei év végén visszavonuló sztár ezúttal sem rejtette véka alá, hogy az amerikai open-wheel csúcsbajnoksága rendületlenül ott szerepel a bakancslistáján.

Egy biztos, a széria mezőnye, ha tehetné már most autóba ültetné a 44 éves klasszist.

„Jimmie már egy ideje beszél az esetleges IndyCar-debütálásáról és jelenleg is vizsgálja a lehetőségeket” – nyilatkozta az NBC-nek az ötszörös bajnok és egyszeres Indianapolis 500 győztes Scott Dixon. „Nagyon lelkes. Versenyzőből van és új dolgokat akar kipróbálni. Jó látni őt a paddockban. Ő a sportág egyik legendája, emellett viszont egy igazán jó ember is. Ez az, amit a legjobban tisztelek benne. Sokszor beszélgetünk mindenféle dologról. Kyle Larson mellett vele tartom leginkább a kapcsolatot a NASCAR-os srácok közül.”

Dario Franchitti szintén örömmel látná Johnsont egy Indy-gépben.

Elképesztő volna!” – mondta a skót. „Régóta mutat érdeklődést az IndyCar iránt. Jimmie sokunkkal áll jó barátságban. Azzal, hogy a szezon végén visszavonul a NASCAR-ból, már beteljesítheti a bakancslistáját. Fantasztikus lenne látni őt néhány IndyCar-versenyen. Nagyon laza srác, ha beszélgetsz vele, egy idő után könnyedén megfeledkezel a bajnoki címeiről. Nyilvánvalóan a valaha volt egyik legjobb. Legyen szó autóversenyzésről, vagy maratoni futásról, látható, hogy mennyire megvan benne a vágy a győzelem iránt. Szereti próbára tenni magát. Az, hogy vezetni akarja az autónkat és versenyezni ebben a mezőnyben nagyon sokat elmond az IndyCarról.”

Graham Rahalnak egy álma válna valóra, ha Johnson ellen hajthatna pályára.

„Jimmie egy legenda! Leírhatatlan, óriási megtiszteltetés lenne vele és ellene versenyezni. A legjobbak egyike, ennyire egyszerű. Szerintem az IndyCar-versenyzés rendkívül érdekfeszítő. Az autók megragadóak, jó rájuk nézni és vezetni őket. A biztonsági körülmények folyamatosan javulnak. A bajnokság sokkal stabilabb, egészségesebb ahhoz képest, mint amilyen az én érkezésemkor volt. Az IndyCarra ismét egyre többen figyelnek fel és akarnak a részesévé válni.”

Rahal szerint a legnagyobb kihívást Johnson számára a fékek jelentenék, ugyanakkor biztos abban, hogy a versenyző gyorsan felvenné a ritmust.

„Tökéletesen alkalmazkodna hozzá. Néhány teszt és máris ráérezne. Jó látni azokat a srácokat, akik elfogadják a kihívást, átjönnek és belevágnak. Már itt van Scott McLaughlin és Kyle Busch is kifejezte érdeklődését az Indy 500-on való részvétel iránt. Az IndyCar felfelé ível, ami ezeknek a fiúknak is felnyitotta a szemét. Ki akarják venni belőle a részüket.”


Kapcsolódó: Scott McLaughlin Indianapolisban ejtni meg IndyCar-debütálását


Az IndyCar korelnöke, Tony Kanaan a 23. szezonját kezdi meg idén. Ez az év azonban már nem lesz számára teljes, hiszen a naptár öt oválfutama után búcsúzik a mezőnytől.

A 2004-es bajnok és a 2013-as Indianapolis 500 győztese azonban kijelentette, ha Johnson csatlakozik a mezőnyhöz, akkor ő is mindent meg fog tenni, hogy visszatérjen.

Jimmie azt mondja, hogy a 2021-es idénye még teljesen nyitott és jelenleg is nézelődik. Nagyszerű lenne őt az IndyCarban tudni. Megmondtam neki, hogy ha belevág, bármelyik versenyről is legyen szó, akkor én is visszajövök. Ő egy legenda, egy vérbeli versenyző, aki versenyezni akar. Nem számít neki, hogy hol. Egy ilyen srácot nem cimkézhetsz fel egyszerűen NASCAR-pilótaként. Jimmie ott futott be karriert, de emellett nagyon sok dolgot is csinált, beleértve a kerékpározást is. Legendás versenyző, aki egy legendás sport része akar lenni.”