Tony Stewart is bekerült a NASCAR Hírességek Csarnokába

Tony Stewart is bekerült a NASCAR Hírességek Csarnokába
credit: NASCAR

Ahogyan minden esztendőben, 2020-ban is újabb tagokkal bővült a NASCAR Hall of Fame.

A szabályoknak megfelelően, az előzetesen közzétett jelöltek listája alapján egy bizottság döntötte el azon legendák végső névsorát, akik hivatalosan is helyet kaphatnak minden idők legnagyobbjai között.

A szavazatokat a média válogatott képviselői, a NASCAR Cupban szereplő gyártók (Toyota, Chevrolet, Ford, Toyota) egy-egy küldöttje, egyaránt három-három, már visszavonult versenyző, autótulajdonos és csapatfőnök, valamint a regnáló Cup bajnok (Kyle Busch) adhatta le. Mindehhez még extraként hozzáadták a rajongók számára kiírt voksolás végeredményét is.

Ennek alapján idén a következő öt NASCAR-szupersztárral bővült a HoF: Tony Stewart, Joe Gibbs, Bobby Labonte, Buddy Baker és Waddell Wilson.

A névsor ironikus módon úgy alakult, mintha csak direkt a versenyzőként három, csapattulajdonosként pedig – eddig – két Cup-bajnoki címnél járó Stewart köré épült volna fel.

A jelenleg már öt királykategóriás titulusnál járó Gibbs – aki a sporttörténelemben egyedüliként szerepel az NFL és a NASCAR Hírességek Csarnokában is – Stewart 1999-es, főkategóriás debütálásától kezdve egészen 2008-ig volt a munkaadója.

A kapcsolat gyümölcsözőnek is bizonyult, lévén 2002-ben és 2005-ben is bajnoki címet ünnepelhettek együtt.

A 2000-es Cup-bajnok Labonte 1999-2005-ig volt Stewart csapattársa a Joe Gibbs Racingnél, míg a legendás motorépítő és csapatfőnökként három Daytona 500-at is nyert Wilson még a kilencvenes évek végén dolgozott együtt Smoke-kal.

A néhai Buddy Baker szintén jól ismerte őt. Smoke ugyanis még NASCAR-karrierjének kezdetén pont az 1980-as Daytona 500-at megnyert pilóta apjának, Buck Bakernek versenyzőiskolájában csiszolta képességeit.

“Nagyon különleges ez számomra, mivel a NASCAR Hírességek Csarnokának 2020-as, valamennyi új tagjával kapcsolatban álltam” – mondta beiktatási beszédében Stewart. “Mindannyian hatással voltak a karrieremre, ezáltal lehetővé tették, hogy most itt lehessek. A NASCAR-ban eltöltött huszonegy évemből tizenkettőben Joe Gibbsnek vezettem. Ő mindig azt mondogatta: ‘Az emberekkel együtt győzöl’. Joe a legjobbakkal vette körül magát, ezért tudtunk egy rakás versenyt és két bajnoki címet is nyerni. Amikor csatlakoztam a JGR-hez, Bobby Labonte töltötte velem a legtöbb időt, mivel ekkor volt szükségem a legtöbb segítségre. A midget és Indy-autókról való átállás stock-carra nem egyszerű, de Bobby rengeteget tanított.”

Egyvalamire azonban Labonte nem tudta rávenni Stewartot.

“Gyakran láttam Bobbyt úgy tekerni a bicajon, mintha a Tour de France-ra készülne. Csak egészséges ételeket evett, folyton arról beszélt, hogyan lehet egészséges életet élni. Én viszont nagyot kortyoltam a Coca-Colámból, fogtam egy zacskó Oreót és eldöntöttem, hogy a saját utamat járom. Mint most kiderült, mindkét életstílus eljuttathat a Hírességek Csarnokába.”hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy