Mears: McLaughlin egy őstehetség, aki bármit elvezet

Mears: McLaughlin egy őstehetség, aki bármit elvezet

Január 13-a nagy nap volt Scott McLaughlin életében. A kétszeres Supercars-bajnok a Team Penske jóvoltából karrierje során először vihetett pályára IndyCar-gépet a Sebring International Racewayen.

A 26 éves versenyző számára nem csak az autó volt teljesen ismeretlen, de maga a floridai road is. Ennek ellenére több, mint 140 problémamentes kört tett meg, egyéni legjobb ideje pedig alig egy másodperccel maradt csak el az Ed Carpenter Racing újoncáétól, Rinus VeeKaytől. Az Arrow McLaren SP ifjoncától, a 2019-es Indy Lights bajnok Oliver Askew-tól pedig mindössze 0.5 mp-cel kapott ki.

A tesztet követően a Team Penske elnöke, Tim Cindric elismerte, folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy McLaughlinnak már idén éles versenyzési lehetőséget adjanak az IndyCarban.

Jelenleg úgy fest, hogy a legnagyobb kérdést csak a „mikor” képezi, mivel a tervezett programot teljes egészében összhangba kell hozni a Supercarsszal, amely bajnokság továbbra is az új-zélandi teljes idényes elfoglaltságát képezi.

McLaughlin sebringi teljesítményével Rick Mears is maximálisan meg volt elégedve.

„Beszélgettem Rogerrel [Penske] és Timmel [Cindric], a végső döntéshozatal folyamatában viszont nem veszek részt” – nyilatkozta a Motorsportnak a csapatot tanácsadóként szolgáló, emellett pedig több feltörekvő pilóta mentoraként is jegyzett Mears. „Nagyon jó lenne látni Scottot egy IndyCar-versenyen. Roger mindig is szeretett tehetségeket a szárnyai alá venni. Ez a teszt egy köszönetnyilvánítás, jutalom is volt a részéről mindazért, amit Scott a Supercarsban véghez vitt. Nem is Rogerről lenne azonban szó, ha nem lett volna mögötte más is. Ő mindig előre néz, vizsgálja, mérlegeli a lehetőségeket.”

A négyszeres Indianapolis 500 győztes amerikai a helyszínen nézte végig a fiatal sztár köreit, a látottak alapján pedig meg van győződve arról, hogy az IndyCarban is képes lenne maradandót alkotni.

„Scott tényleg nagyon jó munkát végzett. Rengeteg dologhoz kellett hozzászoknia kevés idő alatt, ráadásul egy olyan pályán, amelyen még sosem járt. Ő viszont egyből ráérzett, végig uralta az autót. Simán, kiegyensúlyozottan vezetett, ami nehéz egy ilyen, bukkanókkal teli, folyamatosan változó felületű pályán.”

Mears elmondása szerint a Team Penske mérnökei is csak pozitívan tudták értékelni McLaughlin munkáját.

„A visszajelzései nagyon jók voltak. Én egy órával a teszt vége előtt eljöttem a pályáról, úgyhogy nem voltam ott a végső megbeszélésen. A nap addigi részében viszont hallgattam a csapatrádiót, majd az etapjai közötti megbeszéléseket, amelyek során rendkívül meggyőző volt.”

Mears McLaughlint a NASCAR-ból idén év végén visszavonuló, de az IndyCarral továbbra is kacérkodó Jimmie Johnsonhoz hasonlította.

„Beszélgettünk arról, hogy Jimmie képes lenne átülni egy Indy autóba és rögtön felvenni vele a tempót. Szerintem ugyanez igaz Scottra is, pláne, hogy ő a Supercarsban épített és utcai pályákon rengeteg tapasztalatot szerzett már. Persze az autók nagyon különbözőek, de véleményem szerint végül minden a tehetségen múlik. Én így értékelem a versenyzőket. Az őstehetség az őstehetség, autótól függetlenül. Egy komoly képességekkel bíró pilóta bármit elvezet, amiben csak ül. Lehet, hogy valakinek több körbe telik, mire rájön az utolsó egy százalékra, de végül a tehetség utat tör magának és megleli a választ.”

Erre egyik élő példaként a 2018-as Indianapolis 500 győztesét, Will Powert hozta fel.

„Will nagyon kevés ováltapasztalattal bírt, amikor csatlakozott a Team Penske-hez [2009 – a szerk.]. Az első oválversenyen figyeltem az újoncokat és három kör után már láttam, hogy tudja, mit csinál. Arra gondoltam, rendben lesz. Szóval csak idő kérdése volt, hogy megszerezze első oválos pole-ját és győzelmét. Azonnal ráérzett az oválokra, még akkor is, ha az eredményei nem voltak annyira jók. A képességei szinte azonnal kitűntek, onnantól pedig már csak az önbizalmon múlt, valamint azokon a dolgokon, amiket egy verseny hozhat. Ugyanezt mondom Scott IndyCarhoz való alkalmazkodásáról is. Nem tudta volna megcsinálni a Supercarsban azt, amit, brutálisan nagy tehetség nélkül.”

Mears nagyra értékeli, hogy McLaughlin sokrétű pilótává szeretne válni.

„Tetszik, hogy nem csak arra törekszik, hogy ő vezesse minden idők legnagyszerűbb Supercars-statisztikáinak listáját. Scott ki akar tekinteni és a lehető legtöbb tapasztalatot szereni, ez pedig számomra az igazi versenyző jele. Nagyon klassz lenne látni őt az IndyCarban.”