McLaughlin: Egy talicskát is elvezetnék, ha a Team Penske matricája lenne rajta

McLaughlin: Egy talicskát is elvezetnék, ha a Team Penske matricája lenne rajta

Négy csapat részvételével lezajlott az idei év legelső IndyCar-tesztje.

A Sebring International Racewayen Rinus VeeKay (Ed Carpenter Racing), Sage Karam (Dreyer & Reinbold Racing), Oliver Askew (Arrow McLaren SP) és Scott McLaughlin (Team Penske) hajtott pályára.

A köridőket nem hozták hivatalosan nyilvánosságra, a RACER információi szerint azonban a kvartett leggyorsabbjának VeeKay bizonyult, aki 00:52.3 másodpercet hozott. A holland mögött, 00:52.9-cel Askew zárt, míg az életében először IndyCar-autót vezető McLaughlin 00:53.3-mal a harmadik lett, a lista végén pedig Karam landolt 00:54.3-mal.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a DJR Team Penske színeiben immár kétszeres Supercars-bajnoknak számító McLaughlint övezte.

Az új-zélandi a sebringi tesztet egyfajta honoráriumként kapta Roger Penske-től az ausztrál szériában mutatott teljesítménye után.

McLaughlin számára ez a nap óriási kihívás volt, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy utoljára még 2010-ben vezetett – akkor is egy alacsonyabb kategóriás – nyitott karosszériás autót.

A lelkes „újonc” a Team Penske Dallara-Chevyjével vághatott neki a tesztnek, amit – mint fentebb már írtam – a körülmények függyvényében nagyon jó eredménnyel zárt.

„Ez a mai nap már jó ideje, erősen bakancslistás volt számomra” – nyilatkozta McLaughlin.

A fiatal versenyző saját bevallása szerint igyekezett végig olyan gyorsan vezetni, ahogyan csak tud, a másik három pilóta köridejéről pedig fogalma sem volt.

„Szerintem egész jó időket hoztam. A csapat szó szerint rejtegette előlem a többiekét, ami nagyon okos dolog volt, mert én egy kicsikét versengő természet vagyok.”

McLaughlin a röpke tesztjén olyan neveket tudhatott maga mögött, mint Tim Cindric, Rick Mears, a versenymérnök Jonathan Diuguid, az autó beállításaiból pedig Simon Pagenaud is kivette a részét.

„Soha nem tapasztaltam még ekkora fékerőt. Amikor először ráléptem a pedálra, azt hittem, hogy leszakad a fejem. Nagyon keményen edzettem erre a napra. A csapat is extra támasztékot tett az autóba a fejem köré, ami szerintem természetes is egy új versenyző esetében. Mindent összevetve, több, mint 140 kört tettem meg, egy igazán komoly programot teljesítettem. Jól éreztem magam az autóban. Nagyon büszke vagyok.”

Az új-zélandi korábban már többször is beszélt arról, hogy érdeklődik az amerikai versenyzés – legfőképpen a NASCAR -iránt. Jelen teszt után viszont adta magát a kérdés, belevágna-e egyszer élesben is az IndyCarba.

McLaughlin kitérő választ adott.

„Mindig azt mondom, hogy egy talicskát is elvezetnék, ha a Team Penske matricája lenne az oldalán. A mai lehetőség viszont csak egy kis ízelítő volt az IndyCarból. Elképesztően élveztem, egyúttal pedig határozott válaszokat kaptam az erőnlétem kapcsán is. A jó dolog, hogy nem igazán tapasztaltam mást, mint amire előzetesen számítottam ebben a tekintetben. Ami azt illeti, örülnék egy lehetőségnek itt az Egyesült Államokban is, ezt soha nem titkoltam. A mai egy olyan alkalom volt, amire nem mondhattam nemet. Egyszerűen csak próbáltam jól érezni magam és nem úgy festeni, mint egy idióta.”