Úgy fest, nem lesz ott az Indy 500-on a tavalyi év „csodacsapata”

Úgy fest, nem lesz ott az Indy 500-on a tavalyi év “csodacsapata”


A Clauson-Marshall Racing tavaly gondolt egy merészet és minden open-wheel tapasztalat nélkül beadta nevezését az Indianapolis 500-ra.

A csapatot a 2016 nyarán, tragikusan elhunyt Bryan Clauson emlékére édesapja, Tim Clauson és üzleti partnere, Richard Marshall alapította.

A CMR egészen a 2019-es Indy 500-ig csak a dirt pályás szakágban képviseltette magát, ráadásul nem is rosszul, hiszen a USAC sprint carban egyenesen bajnoki címig vitték.

A CMR programja a Ross Motorsports és a szervdonor programot irányító Indiana Donor Network, valamint annak kampánya, a Driven2SaveLives jóvoltából valósulhatott meg.

Ennek külön jelentősége is volt, lévén a 27 esztendős korában, a Belleville Nationals midget car viadalon fatális versenybalesetet szenvedett Bryan Clauson maga is regisztrált szervdonor volt, aminek révén halála után öt ember életét mentette meg.

A Bryan legendás rajtszámát, a 39-est viselő Dallara-Chevy volánja mögött Pippa Mann kapott lehetőséget az 500-on.

Az IndyCarban teljesen kezdőnek számító gárda autójával végül a brit versenyzőnő hatalmas meglepetésre már a kvalifikáció első napján beverekedte magát az Indy 500 33 fős mezőnyébe.

A futamot problémamentesen, a 16. helyen zárták. Ez az eredmény egy ilyan tapasztalatlan, kis költségvetésű alakulat számára már-már csodaszámba ment.
Ebből kiindulva sokan biztosra vették, hogy az CMR 2020-ban is szerepelni fog az Indy 500 nevezői között.

Tim Clauson még ősszel is úgy nyilatkozott, folyamatosan dolgoznak a visszatérésen, az autót pedig terveik szerint ezúttal is Mann fogja megkapni.

Richard Marshall, Pippa Mann és Tim Clauson a 2019-es kvalifkációs siker után - credit:IndyCar
Richard Marshall, Pippa Mann és Tim Clauson a 2019-es kvalifkációs siker után – credit:IndyCar

Sajnálatos módon azonban jelen állás szerint erre mégsem valószínű, hogy sor fog kerülni.

Erre először Mann néhány nappal ezelőtt közzétett, szomorú hangvételű Twitter-bejegyzése alapján lehetett következtetni.

A 35 éves versenyzőnő ebben bejelentette, hogy nem tudta megteremteni a kellő szponzorációs hátteret egy Indy 500-as üléshez.

„Nem voltam képes összeszedni a szükséges anyagi támogatást. Nem azért történt ez, mert keveset dolgoztam volna érte. Mindez túlmutat rajtam. Csalódottsággal tölt el, hogy húsz év után először, 2020-ban nem lesz női versenyző az Indy 500-on.”

A spekulációk ezen tweetet követően indultak be igazán az CMR jövője kapcsán. A nagy kérdés az volt, hogy ha ha nem is Pippával, de más versenyzővel nekivágnak-e idén a legendás viadalnak.

A csapat még nem adott ki hivatalos közleményt, egy rajongói kérdésre viszont – szintén a Twitteren – ezt a választ adták:

„Jelenleg nem valószínű, hogy ott leszünk az idei Indy 500-on. Ugyanakkor büszkék vagyunk mindarra az erőfeszítésre, amit 2019-ben, közösen tettünk. Reméljük, hogy a jövőben vissza fogunk térni az 500-ra.”