Aki a halála után verte laposra a NASCAR mezőnyét – Kétszer is

Aki a halála után verte laposra a NASCAR mezőnyét – Kétszer is

Aki a halála után verte laposra a NASCAR mezőnyét – Kétszer is
credit: NASCAR

A buszsofőrből lett autóversenyző Buck Bakert az 1950-es Southern 500-on történt balesete után hivatalosan halottnak minősítették, noha az égvilágon semmi baja nem esett.

A szóban forgó darlingtoni futam a NASCAR fennállásának első ötszáz mérföldes viadala volt, ez a tény pedig aggodalommal töltötte el a résztvevőket, mivel attól tartottak, hogy az autók nem fogják bírni a távot. Mindezt csak tetézte, hogy a szeptember első hétvégéjére kiírt verseny idején hatalmas hőhullám érte el Észak-Karolinát, ami miatt annak is fennállt a veszélye, hogy maguk a pilóták – szám szerint 72-en (!) – is megsínylik a körözést.

A versenyzőket azonban szerencsére kemény fából faragták és hősiesen tűrték az óriási hőséget, amit az autóikban ülve hatványozottan érzékeltek.

A 400 körös futam 172. körében Buck Baker egy csata hevében csúnyán összetörte az Oldsmobile-ját. Az első ember, aki a jármű roncsai felé iramodott egy közelben tartózkodó NASCAR tisztviselő volt. Néhány méterrel az autótól azonban a férfi hirtelen megtorpant, ácsorgott pár másodpercet, megfordult, majd a feljegyzések szerint halálra váltan azt mondta a baleset helyszínére érkező, többi embernek:

“Nincs szüksége már segítségre, szegény srácnak leszakadt a feje.”

A tisztviselő ott helyben, kézmozdulatokkal jelezte kollégáinak, hogy bizony sajnos haláleset történt. A tragédia híre futótűzként terjedt, a gond csak az volt, hogy Baker tökéletes egészségnek örvendett.

A NASCAR-alkalmazott ugyanis abból szűrte le Buck halálát, hogy az Oldsmobile belső terét teljes egészében vörös folyadék borította, olyannyira, hogy még a pályára is ömlött kifelé.

Ez azonban nem vér volt, hanem egyszerű paradicsomlé.

A versenyt megelőzően a hőség miatt a NASCAR felhívta a pilóták figyelmét, hogy vigyenek magukkal innivalót, Baker pedig jól fel is tankolt kedvencéből, a frissen préselt paradicsomléből.

A baleset során az üvegek összetörtek, a több liter piros nedü pedig totálisan beterítette az Olds belső terét és magát a versenyzőt is.

Baker bár sértetlen maradt, de teljesen beszorult a járművébe, így a tőle méterekre állók csak a mozdulatlan, vörös folyadékban ázó testét láthatták. A horrorisztikusnak vélt pillanatokban egy frissen odaérkezett, illetékes NASCAR-tisztviselő azon melegében, minden orvosi vélemény nélkül papírra is vetette a végzetes incidens tényét, arra alapozva, hogy egy ilyen vérfürdőt lehetetlen túlélni.

Bár gyorsan kiderült az igazság, Buck azonban még napokkal a verseny után is fatális áldozatként szerepelt a NASCAR Southern 500-ról szóló hivatalos jegyzőkönyvében, de végül természetesen korrigálták ezt a “kis hibát”.

Baker hat évvel később, 1956-ban megszerezte a NASCAR Grand National bajnoki címét, a következő szezonban pedig ismételni tudott. Ezzel alighanem ő az egyetlen versenyző a sportág történetében, aki kétszer is fel tudott jutni a bajnokság csúcsára, úgy, hogy évekkel korábban egy rövid ideig még statisztikailag halott is volt.hirdetés

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy