A Liberty Media is bejelentkezett az IndyCarért

A Liberty Media is fente a fogát az IndyCarra

A legfrissebb hírek szerint kevésen múlt, hogy az amerikai open-wheel szakág csúcskategóriája nem került a Liberty Media birtokába.

A Forbes tájékoztatása szerint a médiaóriás komoly erőfeszítéseket tett annak irányába, hogy a Forma-1 2016-os felvásárlását követően további versenysorozatokkal bővítse portfólióját.

Az egyik kiemelt jelöltnek az IndyCar számított, ami nem is annyira meglepő, lévén a Liberty Media maga is amerikai gyökerekkel bír.

Már 2017 márciusában felröppentek olyan pletykák, hogy az LM érdeklődik a bajnokság iránt.

Az IndyCar akkori tulajdonosa, a Hulman & Company ekkoriban még hevesen cáfolta az esetleges adásvételről szóló híreszteléseket, mondván eszük ágában sincs megválni a szériától.

Megbízható, tűzhöz közeli források viszont ezzel szemben szentül állították, hogy a Hulman család optimális ajánlat esetén nem zárkózik el álláspontja megváltoztatásától.

A H&C végül idén, azaz 2019-ben a színfalak mögött nyélbe ütötte az amerikai autósport utóbbi évtizedeinek legnagyobb üzletét és nem csak az IndyCart, de magát az Indianapolis Motor Speedwayt is eladta a Roger Penske nevéhez fűződő Penske Corporationnek.

Penske és George a november 4-ei nagy bejelentéskor (credit: IndyCar)

A nyilvánosságot látott információk szerint a család Mari Hulman George tavaly novemberi halálát követően döntötte el végleg, hogy megválik a hosszú évtizedek óta tulajdonában állt pályától, valamint az IndyCartól.

Az új tulajdonos, vagy legalább stratégiai partner felkutatásával egy befektetési bankot, az Allen & Co.-t bízták meg.

Itt jött a képbe újfent a Liberty Media, amelynek képviselői komoly tárgyalásokat is folytattak Hulmanékkel.

A hírek szerint a család túlnyomó része hajlandóságot mutatott a megállapodásra. Az egyetlen kivételnek Tony George számított, aki nem nézte jó szemmel, hogy olyanok kezébe kerülhet az ikonikus létesítmény, valamint a bajnokság, akiknek az égvilágon semmi közük nincs az amerikai open-wheelhez.

Az IMS korábbi elnöke, egyben a jelenlegi IndyCar jogelődjének számított Indy Racing League megalapítója maga vette fel a kapcsolatot Roger Penske-vel, az élő legenda pedig nagy örömére hajlandóságot is mutatott a felvásárlás iránt.

A Liberty Media amint tudomást szerzett arról, hogy rajta kívül más érdeklődőkkel is folynak tárgyalások – tehát licitálásra kerülhet sor -, rögtön kiszállt a játszmából.

Az AP novemberben megszellőztette, hogy az LM és Penske mellett még érdeklődött az IndyCar/IMS iránt két további, meg nem nevezett csoport is. Egyikük október végén hajlandó lett volna letenni az asztalra a 250 millió dolláros „kikiáltási árat”.

Ezzel azonban elkéstek, mivel a Penske-vel való megállapodás ekkor már véglegesítésre került.