Női versenyzővel erősít a Ford

Női versenyzővel erősít a Ford

credit: Ford Performance

Hailie Deegan hátat fordít a Toyotának és a 2020-as szezontól már a Ford égisze alatt folytatja pályafutását.

A hírt a Ford Performance észak-karolinai központjában, hivatalos sajtótájékoztató keretein belül jelentették be.

Ennek értelmében az amerikai autósport legígéretesebb hölgypilótájaként számon tartott Deegan a márka új, fiatal versenyzőket tömörítő programjának mindössze második tagja lesz a NASCAR Xfinity Series idei bajnoki ötödik helyezettje, Chase Briscoe mellett.

A megállapodás értelmében a 18 éves tehetség több kategóriában is lehetőséghez jut.

Deegan jövőre, a DGR-Crosley színeiben teljes szezont fog teljesíteni az ARCA Menards Series-ben, emellett több versenyen is elrajtolhat az IMSA alá tartozó Michelin Pilot Challenge-ben, ahol a Multimac Motorsports Mustang GT4-esét vezetheti.

Utóbbi kategóriában január 24-én, a Daytona International Speedwayen lesz az első bevetése.

Deegan továbbá azt is elhintette, hogy tervben van bemutatkozása a NASCAR nemzeti harmadosztályt képező Truck Seriesben is. Erre optimális esetben a szezon későbbi szakaszában kerülhet sor.

„Hailie eddigi rövid pályafutása során már megmutatta, hogy megvan benne az, ami a sikerhez kell” – méltatta az ifjú pilótát Mark Rushbrook, a Ford Performance Motorsports globális igazgatója. „A célunk, hogy olyan utat biztosítsunk számára, amelynek során megvalósíthatjuk közös, bajnoki címek megszerzésére vonatkozó álmainkat. Ennek része, hogy minél több tapasztalatot szerezzen road pályákon és superspeewayeken egyaránt. Úgy érezzük, hogy a 2020-as év egy jó alapozásként szolgál majd a jövőnkre nézve.”

Hailie eddig a Toyota utánpótálás programjának támogatását élvezte, a gyártó pedig minden alkalmat meg is ragadott arra, hogy méltassa a fiatal versenyző képességeit.

Épp ezért ért sokakat váratlanul Deegan Fordhoz történő átigazolása. Bár hivatalos okok nem láttak napvilágot a váltást illetően, a bennfentesek szerint azonban nagy szerepe volt annak, hogy a Toyotának már több, a NASCAR nemzeti szériáiban bebetonozottnak számító versenyzője van.

A Ford programja azonban kiterjedtebb, így náluk jelentősebb esély kínálkozik Deegan számára a NASCAR szamárlétráján való felmasírozásra.

Emellett az sem elhanyagolható ok, hogy a hírek szerint a Ford sokkal több pénzt szándékozik fordítani Hailie támogatására a Toyotához viszonyítva.

A Deegan-család ráadásul eleve szoros kapcsolatban áll a Forddal, lévén Hailie édesapja, az off-road és motocross legenda Brian Deegan hosszú évek óta ezen gyártó égisze alatt versenyez.

A márkaváltást nem csak a versenyzőnő ejti meg, hanem a DGR-Crosley is, lévén a csapat szintén otthagyja Toyotát a Ford kedvéért.

„Rendkívül izgatott vagyok, hogy csatlakozhatok a Ford Performance-hoz és a DGR-Crosley-hoz” – nyilatkozta Deegan. „Mindezt még különlegesebbé teszi, hogy a Fordnak vezethetek, amelynek már régóta kötődése van a családomhoz. Úgy nőttem fel, hogy apukámat néztem, amint Forddal versenyez, most pedig én fogom ugyanezt tenni. Ez nagyon klassz! Szintén fontos számomra, hogy egy olyan keményen dolgozó, elkötelezett, céltudatos csapatnál folytathatom, mint a DGR. Mindannyian elköteleztük magunkat, tudjuk, hogy csakis a kemény munka révén lehet a csúcsra érni. Alig várom a szezont és igyekszem annyit tanulni, amennyit csak lehet, hogy megvalósítsam a céljaimat és versenyeket nyerjek.”

Hailie-t az elmúlt röpke két évben hihetetlen médiafigyelem övezi az USA-ban, mivel sokan benne látják azt a női versenyzőt, aki valóban képes lehet kiemelkedő eredményeket elérni a NASCAR világában.

A kaliforniai tiniszenzáció off-road versenyzőként kezdte karrierjét. Első stock-car szezonját 2018-ban teljesítette a NASCAR K&N Pro Series East és West bajnokságokban.

Rögtön első West-idényében győzelmet szerzett, ezzel ő lett második nő Shawna Robinson után, aki nyerni tudott egy NASCAR alá tartozó kategóriában.

Deegan debütáló szezonját az ötödik helyen zárta, egyben ő lett az év újonca is.

2019-ben már mindkét K&N szériában teljes idényt futott, az Eastet egy győzelemmel az összetett ötödik, a Westet pedig két elsőséggel a harmadikként fejezte be.


Kapcsolódó: Hailie Deegan – A női versenyző, akire mindenki várt?


Júniusban, az East és a West összevont mezőnyével a sonomai roadon rendezett futamon pedig pole-t szerzett, noha vendégpilótaként olyan nevek is pályára hajtottak, mint a 2018-as Daytona 500 győztese, Austin Dillon, vagy épp a 2019-es Cup-szezon legjobb újoncának választott Daniel Hemric.

Hailie továbbá az ARCA-ban is lehetőséghez jutott hat futam erejéig. A részidős programot direkt úgy állították össze számára, hogy vadonatúj pályatípusokon is tapasztalatot szerezhessen. A szabályok értelmében 18 éven aluli pilóta nem vezethet 1.25 mérföldesnél hosszabb oválon, így Deegannek egészen júniusi születésnapjáig kellett várnia arra, hogy bemutatkozhasson egy nagyobb oválon.

A nagy debütálásra végül július végén, a Pocono Racewayen került sor, ahol a hetedikként zárt.

Legjobb eddigi ARCA-eredményét az indianapolisi Lucas Oil Racewayen hozta az ötödik hellyel.

https://twitter.com/HailieDeegan/status/1206992301802901507