David Hasselhoff, mint IndyCar-csapattulajdonos?

David Hasselhoff, mint IndyCar-csapattulajdonos?

Nem, ez nem egy félrevezető, clickbait cím. David Hasselhoffnak ugyanis egy ideig valóban komolyabb köze volt az IndyCarhoz.

1986-ban a Provimi Veal nevű cég alapítója, egyben a Provimi Veal Racing tulajdonosa Aat Groenevelt felkérte az akkoriban sikerei csúcsán lévő színészt, hogy csatlakozzon jótékonysági programjához a Race for Life-hoz. A beteg gyerekek megsegítésére létrejött RfL a – Provimi Racing időközben a Bettenhausen Motorsports-ba beolvadt – 61-es számú, Arie Luyendyk által vezetett autó egyik szponzora lett.

Hasselhoff maga is feltűnt a futamhétvégéken, ahol a teljesen meghatódott kis lurkók (ne feledjük, 1986-ot írtunk, amikor Hoff még az egyik legnagyobb amerikai sztárnak számított Michael Knight karaktere révén) kalauzolása mellett egyéb promóciós feladatokat is ellátott. És, hogy teljes legyen a sztori, a Provimi IndyCar projektjében kisebb tulajdonrészre is szert tevő Hasselhoff a ’86-os Indy 500-on még a nemzeti himnuszt is elénekelte.

1987-re azonban végképp kifulladt a Provimi-saga (pedig 1984-85-ben még az elkhart lake-i futam névadó szponzorai is voltak), de a cég (amelynek egyébként Luyendyk 1984-es, IndyCar debütálását is köszönheti) továbbra is megmaradt a holland pilóta – majd 2002-től fia, Arie Luyendyk Jr. – mögött, mint támogató. Groenevelt 2005-ös halála után két évvel, 2007-ben a Permira felvásárolta a Provimi részvényeit, 2011-ben pedig a Cargill kezébe került mintegy 2.1 milliárd amerikai dollárért.