HIVATALOS: Nagy halat fogott a McLaren

HIVATALOS: Nagy halat fogott a McLaren

Az Arrow McLaren SP hivatalosan megerősítette, hogy 2020-tól a veterán sztármérnök, Craig Hampson lesz a csapat kutatási és fejlesztési részlegének feje.

A hír néhány órával a nagy bejelentés előtt a RACER jóvoltából sajtónyilvánosságot kapott, így lényegében már senkit sem ért váratlanul.

A szakember az elmúlt bő negyed évszázad alatt többek között négy Champ Car bajnoki címben (Newman Haas Lanigan Racing/Sébastien Bourdais 2004-2007) és két Indy 500 győzelemben (Andretti Autosport/Ryan Hunter-Reay -2014; Alexander Rossi -2016) működött közre.

Hampson az elmúlt években már a Dale Coyne Racingnél dolgozott, méghozzá újfent Sébastien Bourdais versenymérnökeként. Szerződése eredetileg 2020 végéig szólt. A csapat azonban néhány héttel ezelőtt komoly anyagi nehézségekbe ütközött annak köszönhetően, hogy a Honda úgy döntött, jelentős mértékben redukálja a motorokra adott eddigi kedvezményeket.

Ennek lett az áldozata Bourdais is, aki élő kontraktusa ellenére távozni kényszerült a gárdától.

A DCR körüli problémákat látva Hampsonra rögtön meg is próbált lecsapni legalább hat másik csapat, a befutó pedig az Arrow McLaren SP lett.

A Schmidt Peterson Motorsports és a wokingiak házassága révén újraformálódott csapat gond nélkül kivásárolta a szakembert a Coynékkal való szerződéséből. Ennek értelmében Hampson 2020. január elsejétől hivatalosan is az AMSP kutatási és fejlesztési részlegének vezetője lesz, továbbá versenymérnökként is kamatoztathatja tudását.

„Nagy izgalommal tölt el, hogy csatlakozhatom ahhoz a hozzáértő, tehetséges csapathoz, amelyet az Arrow McLaren SP már felállított” – idézi a hivatalos sajtóközlemény Hampsont. „Vannak köztük olyan emberek, akikkel a múltbán már dolgozhattam együtt, továbbá olyanok is akadnak, akiket korábban félelmetes versenytársként tartottam számon. Alig várom, hogy belevessem magam a projektekbe, az előkészületekbe és abba a lendületbe, ami máris folyamatban van a 2020-as szezonra. Ez az év a tanulásé és a növekedésé lesz, de én biztos vagyok benne, hogy a csapatnak megvan a tapasztalata, kereskedelmi háttere, a technológiához való hozzáférése és ambíciója ahhoz, hogy idővel már rendszeresen a futamgyőzelmekért, Indy 500-akért és bajnoki címekért harcolhassunk.”

Az AMSP ügyvezető igazgatója, Taylor Kiel méltatta Hampson képességeit.

„Egy akkora tapasztalattal és szakértelmmel rendelkező ember felvétele, mint amilyen Craig, egy rendkívül fontos lépés a csapat számára, amely arra építkezik, hogy a versenyképesség következő szintjére léphessen. Craig nem csak egy nagyra becsült, kiváló mérnök, de egyben egy erős technikai vezető is, aki a csapatunk kulcsembere lesz.”