A NASCAR vadonatúj autójában nagyobb hangsúlyt kap a versenyzők tudása

A NASCAR vadonatúj autójában nagyobb hangsúlyt kap a versenyzők tudása

credit: NASCAR

Arizonában folytatódik a NASCAR Cup következő generációs versenygépének tesztsorozata.

A tervek szerint élesben 2021-ben debütáló Next Gen autót elsőként Austin Dillon vihette pályára még októberben, a Richmond Racewayen.

A stafétabotot most a 2018-as bajnok Joey Logano vette át, immár az ISM Raceway rövid oválján.

„A legszélsőségesebb dolgokat próbáljuk ki, megyünk nagyon sok, majd kevés leszorítóerővel is” – magyarázta a Team Penske pilótája. „A cél, hogy rájöjjünk, milyen feltételek mellett tudjuk a legjobb versenyzést produkálni. A következő lépés az lesz, hogy már több autóval is teszteljünk. Még mindig a kezdeti szakaszban vagyunk, de már most van néhány igazán klassz elem az autón.”

Az egyik lényeges különbség a Next Genen a jelenleg használt autókhoz viszonyítva jóval nagyobb a fékekben keresendő. Emellett Logano külön kifejezte tetszését amiatt, hogy az új autóban az eddigieknél sokkal több szerep hárul a tényleges vezetői tudásra.

„Amikor az autó túlkormányzottá válik, akkor muszáj lesz a versenyzőnek kormánymozdulattal korrigálnia, mert magától nem fog megjavulni. Sokkal több fog már rajtunk múlni, ez pedig nagyon bejön. Kihívásokkal teli lesz, több hibát fogunk véteni a pályán, emiatt szerintem jobb versenyzést, több előzési lehetőséget tartogat. A nagyobb kerekek, szélesebb abroncsok és az új karosszéria miatt a természetes, eddig megszokott reakcióink tévesek lesznek. Muszáj gyorsan alkalmazkodni és rögtön cselekedni ha érez az ember valamit az autóban, nem pedig arra játszani, hogy majd magától megjavul.”

A NASCAR fejlesztésekért felelős alelnöke, John Probst elégedett a teszteken elért eddigi eredményekkel.

„Nagyon jó munkát végeztünk már Richmondon is Austinnal. Azt vizsgáltuk, miként lehetne az autót jobbá tenni. Egy több, mint hatvan pontot tartalmazó listával érkeztünk. Ezek közül persze nem mindet alkalmaztuk a mostani tesztre az ISM-en, néhány még egyenesen tervezési fázisban tart csak. Ennek ellenére már most nagyon hatékonyan fejleszteni tudtuk az autó aerodinamikáját.”

Ha minden jól halad, akkor a Next Gen a két rövid ovál után hamarosan már a Homestead-Miami Speedway 1.5 mérföldes vonalvezetésén is pályára hajthat.

Az új autót várhatóan 2020 júliusában fogják leszállítani a csapatoknak.

A ’Next Gen’ a 2013 óta használatban lévő, hatodik generációs gép utódja lesz.

A NASCAR célja, hogy az új autó küllemében tisztelegjen a bajnokság szériaautós gyökerei előtt, ugyanakkor a modern járműtechnológiákat és innovációkat is magán viselje.

A szervezet továbbá reméli, hogy a ’Next Gen’ által költségcsökkentést érhetnek el, ezáltal vonzóbbá téve a bajnokságot az esetleges új belépők számára.