A biztonsági szakember, aki felgyújtotta magát az Indy 500 előtt

A biztonsági szakember, aki felgyújtotta magát az Indy 500 előtt

A biztonsági felszereléseket gyártó és forgalmazó Simpson Performance Products alapítója és társtulajdonosa, Bill Simpson az 1971-es Indianapolis 500 előtt a “saját bőrén” mutatta be, hogy az ő nevéhez fűződő versenyzői overál valóban tűzálló. 

Az autóversenyzőből lett üzletember egyébként bő tizennyolc évvel ezelőtt a nemzetközi, mainstream médiába is bekerült. Simpson azért indított pert a NASCAR ellen, mert a szervezet közvetetten felelőssé tette cégét Dale Earnhardt Sr. halálában.

A hazájában nemzeti hősként számon tartott hétszeres Cup bajnok a 2001. február 8-án rendezett Daytona 500 utolsó körében szenvedett végzetes balesetet, az ezt követő vizsgálat során pedig a NASCAR úgy nyilatkozott, hogy a Simpson Performance Products által gyártott biztonsági öv hibája is közrejátszhatott a tragédiában.

Ennek hatására Simpson és családja számos halálos fenyegetést kapott, az autóját összetörték, egy alkalommal pedig ismeretlenek több lövést is leadtak a charlotte-i házára.

2001. júliusában Simpson lemondott a cégnél betöltött pozíciójáról, majd fél évvel később 8.5 millió dollárra perelte be a NASCAR-t becsületsértés, valamint rágalmazás miatt.

A vádakat később Simpson visszavonta, a pontos okok azonban nem kerültek nyilvánosságra, de egyes információk szerint peren kívüli megegyezés született a felek között.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom