A DCR megerősítette, hogy elválnak útjaik Sébastien Bourdais-val

Egy váratlan, katasztrofális helyzet vezetett a francia távozásához.


Egy váratlan, katasztrofális helyzet vezetett a francia távozásához.

Az IndyCarral exkluzív médiakapcsolatban álló RACER szellőztette meg elsőként a hírt, miszerint az eredetileg jövőre is élő szerződése ellenére a Dale Coyne Racing búcsút int Sébastien Bourdais-nak.

Az információt most Dale Coyne hivatalosan is megerősítette.

„Szomorú dolog elengedni Sébastient, de ennek semmi köze nincs más versenyzőkhöz, vagy ilyesmi” – nyilatkozta a Motorsportnak a gárda tulajdonosa, utalva azon spekulációkra, miszerint James Hinchcliffe esetleges érkezése vezetett volna a döntéshez.

„Sajnálatos helyzet ez. Anyagi problémák miatt történt. Két és fél héttel ezelőtt valami nagy dolog omlott össze.. A rossz hírt pontosan azelőtt kaptuk, hogy tesztelni mentünk Sebringre november öötdikén. Aznap éjjel mindenkinek elmondtuk. Szomorú volt és most is az. Sébastien olyan körülmények áldozata, ami a hatáskörünkön kívül esett.”

Coyne leszögezte, hogy Jimmy Vasser és James Sullivan a jelen szituáció ellenére is maradnak az eddig Bourdais által vezetett 18-as autó társtulajdonosai, ahogyan a technikai igazgató, Craig Hamspon is várhatóan továbbra is betöltheti a technikai igazgatói posztot.

„Craig is szomorú, Sebbel nagyon jó barátok hosszú évek óta és sok sikert értek el közösen. A helyzetet viszont megérti és szerintem ki fog tartani mellettünk.”

Bourdais távozik tehát, a csapatnál 2019-ben debütált Santino Ferrucci azonban előreláthatólag jövőre is visszatér.

Coyne reméli, hogy a fiatal amerikai átveszi a vezető pilóta pozíciót a gárdánál annak ellenére is, hogy 2020-ban még csak a második teljes IndyCar-szezonját kezdi meg.

„Az idő majd eldönti attól függően, hogy marad-e nálunk, és én biztos vagyok abban, hogy így lesz. Santino jó munkát végez. Sőt, máris a csapat vezető versenyzője oválokon, nem? Gatewayen nyerhetett volna, az oválbajnokságot pedig a negyedik helyen zárta idén. Épített és utcai pályán ugyan tizenhetedik lett, de ettől még rendben volt, nem követett el nagy hibákat. Jól fog teljesíteni.”

Adja magát a kérdés, hogy mi a helyzett az Arrow McLaren SP által parkolópályára tett James Hinchcliffe-fel.

„Kapcsolatban vagyunk Jamesszel, ahogyan még sokan mások is” – felelte Coyne. „Mint azonban már mondtam, nem ez az oka annak, hogy Sébastiennel szakítottunk.”

Bourdais utódja kapcsán Coyne nem akart részletekbe bocsátkozni, annyit azonban elismert, hogy a leendő versenyzőnek komoly szponzorációs háttérrel kell rendelkeznie.

Arra a kérdésre, hogy lenne-e esély Bourdais újraszerződtetésére ha valami csoda folytán a DCR-nek sikerkülne leakasztania egy komoly támogatót, a csapatvezető nemmel válaszolt.

„Sébastien új lehetőségek után kutat, valójában már akkor így tett, mielőtt még ez az egész megtörtént. A tisztességes az, ha hagyjuk, hogy tovább folytassa. A legjobbakat kívánjuk neki, biztos vagyok benne, hogy jövőre versenyezni fog.”

Bár Coyne nem részletezte, hogy mi volt az a katasztrofális körülmény, ami Bourdais távozásához vezetet, meg nem erősített információk szerint azonban a Honda eszközölt jelentős változtatást a csapattal való motorpartneri szerződésen.

Az AP riportere, Jenna Fryer pedig Twitterén arról számolt be, hogy a francia pilóta nagy valószínűséggel az IMSA-ban folytatja tovább.