Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntették ki Roger Penske-t


Az élő legenda státuszban lévő csapattulajdonos átvehette az Amerikai Egyesült Államok legmagasabb, polgári kitüntetését.

 

Donald Trump október 24-én, a Fehér Házban, ünnepélyes körülmények között adta át Roger Penske-nek az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

Ezen kitüntetést Harry Truman elnök alapította még 1945-ben, hogy így ismerje el a második világháborúban teljesített civil szolgálatot. Tizennyolc esztendővel később, 1963-ban John Kennedy lehelt bele új életet, egyben teremtett hagyományt, aminek értelmében azóta minden évben az USA hírnevét öregbítő, kiemelkedő teljesítményt felmutató emberek előtt hajtanak fejet a díjjal.

A kitüntetettek illusztris sora most Roger Penske nevével bővült.

A Kapitány több, mint fél évszázada meghatározó szereplője a versenypályáknak. Az ikonikus csapattulajdonos eddig többek között 16 IndyCar, 2 NASCAR Cup és egy Supercars bajnoki címet, továbbá 18 Indianapolis 500 és 2 Daytona 500 győzelmet ünnepelhetett.

„Roger S. Penske története egy széles körben ismert, amerikai sikersztori” – áll a Fehér Ház által kiadott sajtóközleményben. „Követve az édesapja kedvenc mondását, miszerint ‘a siker egyenlő az érte tett erőfeszítésekkel‘, Mr. Penske felépítette a Penske Corporationt, amely mára a világ egyik vezető járműipari szolgáltatását nyújtja. A versenypályán pedig létrehozta a Team Penske-t, ami a motorsport történetének legsikersebb csapata lett. Mr. Penske szenvedélye és könyörtelen irányítása révén megalapozottan tekintünk rá úgy, mint üzleti és motorsport ikon.”

tp2.jpg

A 83 éves legenda mindössze a második, autóverenyzésben érdekelt emberként vehette át az érdemrendet.
Előtte ezzel csak Richard Petty büszkélkedhetett, akit még 1992-ben tüntetett ki George H.W. Bush.

Penske visszatérő vendégnek számít a Fehér Házban, lévén a mostani megjelenése idén már a harmadik volt a sorban.

Áprilisban Joey Loganót és az általa vezetett #22 Ford teljes felkészítő csapatát invitálta meg Trump a 2018-as NASCAR Cup bajnoki címük apropójából.

Bő másfél hónappal később, az újabb Indianapolis 500 győzelemnek köszönhetően pedig az elnök már Simon Pagenaud-t és gárdáját látta vendégül Washington leghíresebb épületében.

Ezt megelőzően utoljára tizenhárom éve, 2006-ban kapott elnöki meghívást az Indy 500 aktuális legjobbja. Akkor George W. Bush tisztelgett az egyébként szintén a Team Penske színeiben diadalmaskodott Sam Hornish Jr. teljesítménye előtt.